Hukkakauratarkastajat pelloille heinäkuun alussa

2.7.2012

<p>Maamme peltoalasta on 16 prosenttia ainakin osittain hukkakauran saastuttamaa. Viranomaisten hukkakauratarkastukset alkavat viimeistään viikolla 28 ja jatkuvat aina elokuulle saakka. Valvonnasta on vuosien mittaan ollut hyötyä, koska hukkakauraesiintymät on löydetty ennen kuin saastunta on päässyt todella pahaksi. Valvonta on myös havahduttanut kitkijät pelloille torjumaan hukkakauraa.</p>

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastajat tekevät valvontakäyntejä pahoin saastuneilla tiloilla ainakin Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pohjanmaalla. Myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ja kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset kiertävät hukkakauraisilla pelloilla. Valvonta kohdistetaan pahiten saastuneisiin tiloihin sekä kasvukauden aikana esiintyviin uusiin ja vakaviin saastuntoihin.

Jos hukkakauraa löytyy pellolta, viranomainen antaa torjuntaohjeen, joka voi tarkoittaa jopa koko kasvuston hävittämistä. Kasvuston hävitys johtaa tavallisesti myös tukien leikkaamiseen.

Tilavalvonnoissa lohkojen hukkakauratilanne tarkistetaan aina. Jos torjunnan laiminlyönti todetaan tahalliseksi, vakavaksi tai toistuvaksi, voidaan tilan kaikkia tukia leikata. Torjunta voidaan myös teettää viranomaisten toimesta peltolohkon haltijan kustannuksella.

Viljelijät tarkastavat itsekin lohkonsa heinäkuun puolivälissä
Viljelijän kannattaa tarkastaa viljelemänsä lohkot viimeistään heinäkuun puolenvälin paikkeilla, vaikka hukkakauraa ei olisi ennen esiintynytkään. Uusista saastunnoista on ilmoitettava kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Vaikka kemiallinen torjunta olisi tehty kesäkuussa, on sen tulos varmistettava heinäkuun tarkastuskierroksilla.

Hukkakauran kitkentäkierroksia on tehtävä kaksi tai kolme kertaa viikon välein. Hukkakaurat on kitkettävä kokonaisina yksilöinä ja laitettava ehjään, vahvaan jätesäkkiin. Säkit hävitetään esim. polttamalla tai hautaamalla syvälle maahan. Maastoon niitä ei saa jättää.

Lue lisää hukkakaurasta ja sen valvonnasta
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Hukkakaura
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Hukkakaura > Valvonta

Lisätietoja
Jari Poikulainen, tarkastaja, Evira, p. 040 719 1075

Aihealueet: