Huolellisuutta ruoanvalmistukseen ja astioiden valintaan

18.6.2008

<div>Kes&auml;ll&auml; nautitaan sesongin herkkuja m&ouml;keill&auml;, telttaretkill&auml; ja kes&auml;juhlissa. Muutamia hygienian perusasioita noudattamalla voi v&auml;ltty&auml; ik&auml;vilt&auml; ruokamyrkytyksilt&auml;.</div>

Erityisesti kesällä on elintarvikkeiden huolellinen käsittely tärkeää, koska mikrobit viihtyvät ja kasvavat parhaiten lämpimässä. Useimmat mikrobit lisääntyvät nopeasti + 6 - + 60 C asteen lämpötilassa, jota kutsutaan ns. vaaravyöhykelämpötilaksi. Nopeinta mikrobien kasvu on + 20 - + 40 C asteessa ja jo muutaman tunnin säilytys tässä lämpötilassa muuttaa helposti pilaantuvat elintarvikkeet nauttimiskelvottomiksi. Kuumenna tarjottava ruoka riittävän kuumaksi, yli + 70 C asteiseksi. Jos et tarjoa ruokaa heti, jäähdytä se nopeasti alle + 6 C asteeseen ja siirrä jääkaappiin.

Huolehdi käsien puhtaudesta

Pese kädet aina ennen ruoanlaittoa. Pese käsiä myös ruoanvalmistuksen aikana, etenkin raa’an lihan, siipikarjanlihan tai kalan käsittelyn jälkeen tai kun siirryt käsittelemään toista raaka-ainetta, esimerkiksi salaatinvalmistuksesta valmiin ruuan käsittelyyn. Mökille tai retkiolosuhteisiin voi varata antiseptisiä kosteuspyyhkeitä, jos vesipesuun ei ole mahdollisuutta.

Käytä kylmälaukkua

Pidä huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta myös matkalla kaupasta kotiin. Matkoilla säilytä helposti pilaantuvat tuotteet kylmälaukussa, jossa on riittävä määrä kylmävaraajia. Jos matka kestää yli kaksi tuntia, hanki tuotteet läheltä määränpäätä.

Säädä täysi jääkaappi tavallista kylmemmäksi

Jotta elintarvikkeet säilyisivät toivotun ajan, olisi varmistettava, että jääkaappi on riittävän kylmä ja että ilma pääsee kiertämään. Jääkaapissa on lämpötilanvalitsin, jota säätämällä käyttäjä voi itse vaikuttaa laitteen sisälämpötilaan. Useimmille elintarvikkeille sopiva keskilämpötila on + 5 C astetta. Jääkaapin voi säätää myös kylmemmäksi. Jääkaappisi lämpötilaa voit testata asettamalla vesilasin jääkaappiin ja mittaamalla veden lämpötilan lämpömittarilla. Oikein säädetyssä ja täytetyssä jääkaapissa on kylmintä kaapin alaosassa. Tarkista samalla, että pakastimen lämpötila on - 18 C astetta.

Säilytä kalaa ja mätiä riittävän kylmässä

Turvallinen säilytyslämpötila tyhjiöpakatuille kylmäsavukaloille ja graavisuolatuille kaloille sekä mädille on + 3 C astetta tai sen alle myös kotijääkaapissa. Viimeisen käyttöpäivän ylittäneitä tuotteita ei tule käyttää. Jos tuotetta säilytetään +3 C astetta korkeammassa lämpötilassa, säilyvyysaika lyhenee. Myös itse valmistetuissa kalatuotteissa on syytä huomioida oikeat valmistustavat ja säilytyslämpötilat, jotta vältytään ruokamyrkytyksiltä.

Grillaus turvallisinta grillausalustan päällä

Grillihiilten tulee olla valmistettu puhtaasta puusta, jotta niistä ei irtoaisi poltettaessa myrkyllisiä kaasuja elintarvikkeeseen tai ympäristöön. Kaikkein turvallisinta on grillata grillausalustan päällä, jolloin myös syöpävaarallisten PAH-yhdisteiden syntymiseltä vältyttäisiin. Käpyjä ei tule käyttää grillaukseen.

Käytettäessä grilliritilää tulee grillihiilten paistamisvalmiutta arvioida huolellisesti. Grillihiilet ovat sopivia grillaukseen, kun rasvan tippuminen niiden päälle ei sytytä niitä enää ärhäkkäästi liekkeihin. Voimakkaat liekit mustaavat lihan tai makkaran ja aiheuttavat PAH-yhdisteiden muodostumista. Musta väri on varma merkki niiden syntymisestä, ja siksi mustumista tulee välttää säätämällä grilliritilän korkeutta ja valitsemalla oikea ajankohta grillaamiseen; toisin sanoen odottaa ainakin 20–30 minuuttia sytyttämisen jälkeen.

Kypsennä lihatuotteet läpikypsiksi

Grillipihvit ja muut raa’at lihatuotteet tulisi kuumentaa läpikypsiksi, jotta mahdolliset taudinaiheuttajat tuhoutuvat. Kaikki raa’an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja ruokailuvälineet on pestävä huolellisesti ennen niiden käyttämistä kypsennetyn lihan tai muiden elintarvikkeiden käsittelyyn. Älä käytä raa’an lihan marinadia kypsälle lihalle.

Varo uusia 'inno'menetelmiä ruuanvalmistuksessa

Kesäkokille esitellään ja on tarjolla mitä erilaisimpia "innokokin" valmistusmenetelmiä, joissa käytetään epätavallisia välineitä esim. metallitölkkejä. Metallitölkkien ja muiden elintarvikepakkausten tavanomaisesta poikkeavassa käytössä piilee omat vaaransa. Niistä saattaa siirtyä ruokaan vieraita aineita, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Vieraiden aineiden saannin välttämiseksi kannattaa kaihtaa outoja ruoanvalmistusmenetelmiä ja jättää ne kokeilematta.   

Vanhat astiat

Kotiin ja kesämökille on saattanut kertyä vanhoja astioita, joiden käytön turvallisuudesta ei ole takeita. On turvallisinta jättää vanhat kolhon näköiset keramiikkakolpakot sekä kuluneet, säröiset ja kolhiintuneet astiat käyttämättä. Myös uudempien esineiden osalta kannattaa arvioida, soveltuvatko ne ollenkaan elintarvikekäyttöön. Etenkin matkamuistona tuoduista keramiikkakannuista ja mukeista saattaa liueta lyijyä. Ne tulee pitää vain koriste-esineinä. Pinnoittamattomissa alumiinisissa kattiloissa ei sovi valmistaa happamia ruokia, sillä hapan neste liuottaa kattilasta alumiinia ruokaan.  

 

Lisätietoja:

PAH-yhdisteet: ylitarkastaja Ulla Karlström, p. 020 77 24288
Elintarvikehygienia: ylitarkastaja Taina Niskanen, p. 020 77 24318
Astiat ja valmistusmenetelmät: ylitarkastaja Pirkko Kostamo, p. 02077 24236

Eviran esitettä ”Niksejä ja neuvoja turvalliseen ruoanlaittoon” voi tilata tai ladata Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/evira/tilauspalvelu/esitteet___broschyrer___brochures/

Esitteet ovat maksuttomia. Postikulut peritään tilaajalta postin voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Tilaamisohjeet ja tiedustelut sähköpostilla tilaukset evira.fi tai puhelimitse puh. 020 77 25104 ja 0400 378 710.

Aihealueet: