Hydroxycut -valmisteiden käyttäjillä on raportoitu maksahaittoja

25.5.2009

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on saanut tiedon Suomessa todetusta maksavauriosta, jossa vaurion aiheuttajaksi epäillään Hydroxycut -ravintolisää. Tuote oli ostettu ulkomailta. Evira kehottaa kuluttajia lopettamaan Hydroxycut -valmisteiden käytön ja palauttamaan ne myyjälle.</p>

USA:n lääke- ja elintarviketurvallisuusviranomainen FDA (U.S. Food and Drug Administration) on 1.5.2009 julkaissut verkkosivuillaan varoituksen, jonka mukaan Hydroxycut -ravintolisävalmisteiden käyttö tulee lopettaa heti vakavien haittavaikutusepäilyjen vuoksi. Hydroxycut -valmisteiden epäillään aiheuttaneen useita maksavaurioita. Varoitus koskee "Iovate" ja "Muscle Tech" -tuotemerkeillä myytäviä Hydroxycut -valmisteita, joiden valmistaja on Iovate Health Sciences, Oakville, Ontario ja joiden jakelijana toimii Iovate Health Sciences USA Inc. Tuotteiden valmistaja on vapaaehtoisesti USA:ssa vetänyt tuotteet pois markkinoilta. Tuotteissa on useita ainesosia (mm. yrttiuutteita) ja tuotteiden koostumus on muuttunut useita kertoja, joten vielä ei ole pystytty selvittämään, mikä mahdollisen maksavaurion aiheuttaa.

Evira kehottaa kuluttajia lopettamaan Hydroxycut -valmisteiden käytön ja palauttamaan ne myyjälle.

Mikäli esiintyy maksavauriolle tyypillisiä oireita, kuten ruokahalun heikkenemistä, pahoinvointia, oksentelua, vatsakipua, väsymystä, virtsan tummumista tai ihon kellertymistä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Suomessa Hydroxycut -valmisteita myydään pääasiassa verkkokaupoissa. Tuotteita markkinoidaan erityisesti rasvanpolttoon. Evira on ollut yhteydessä suomalaisiin Aminopörssi -, Wellneteus - ja Wellmax - verkkokauppoihin, jotka ovat varotoimenpiteenä vetäneet tuotteet pois markkinoilta ja tulevat tiedottamaan siitä kuluttajille. Kuluttajat voivat kysymyksissään kääntyä tuotteen myyjän puoleen.

Suomen kielellä palvelua antavan ruotsalaisen verkkokaupan Fitnesstukun osalta asia siirretään Ruotsin viranomaisille. Mikäli ilmenee, että Hydroxycut -valmisteita myydään muissa myyntikanavissa, tuote vedetään pois markkinoilta ja siitä tiedotetaan.

FDA:n julkaisema varoitus: http://www.fda.gov/consumer/updates/hydroxycut050109.html

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Minna-Maija Väänänen p. 020 77 24295, 050 434 2203, minna-maija.vaananen at-merkki.gifevira.fi
Ylitarkastaja Annika Nurttila p. 020 77 24290, 050 557 6414, annika.nurttila at-merkki.gifevira.fi

 

Aihealueet: