Imusuonistosukkulamato uusi loinen hirvieläimissämme

5.5.2010

<p>Filarioidea -loiset ovat maailmanlaajuisesti merkittävä eläinten ja ihmisten terveyteen vaikuttava sukkulamatoryhmä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikön tutkimukset osoittavat hyönteisten välittämien Filarioidea-loisten ja niiden aiheuttamien muutosten yleistyneen Suomen hirvieläimissä.</p>

Filarioidea-loiset leviävät verta imevien niveljalkaisten, kuten hyttysten, välityksellä.
Hirvieläimiltämme löytyi vuoden 2006 joulukuussa sukkulamatoloislaji joka tunnistettiin Rumenfilaria andersoni –loiseksi. Suurikokoinen (naaras noin 17 cm ja uros noin 6 cm) loinen elää hirvieläinten imusuonistossa ja tuottaa mikrofilarioita isäntäeläimensä verenkiertoon. Imusuonistossa eläviä sukkulamatoja ei ole aikaisemmin löydetty hirvieläimiltä Euroopasta.

Loisen aiheuttamat paikalliset patologiset muutokset imusuoniston ympärillä ovat silminnähtäviä, mutta loisen vaikutuksista hirvieläinten terveyteen ei vielä ole täsmällistä tietoa. Tutkimukset loisen hirvieläimillä aiheuttamien terveyshaittojen sekä epidemiologian ja dynamiikan selvittämiseksi jatkuvat Eviran kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikössä Oulussa.

Hanke kuuluu luonnonvaraisten ja tarhattujen eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvään tutkimukseen. Loistutkimustulokset on julkaistu kansainvälisessä tieteellisessä julkaisussa Parasite, 17:23-21  (pdf, 5870 kb) Laaksonen S, Saari S, Nikander S, Oksanen A, Bain, O. 2010. Lymphatic dwelling filarioid nematodes in reindeer (Rangifer tarandus tarandus) in Finland identified as Rumenfilaria andersoni Lankester and Snider, 1982 (Splendidofilariinae).

Tutustu tutkimushankkeeseen Hyönteisvälitteiset sukkulamadot hirvieläimissämme, "uusi loinen"

Tutustu myös Eviran muihin käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin

Lisätietoja loistutkimuksesta:
tutkija Sauli Laaksonen, kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikkö, p. 050 469 1471,
sauli.laaksonen at-merkki-kapea.gif evira.fi

Aihealueet: