Italian viranomaisilta lisätietoja juustopetoksesta

18.7.2008

<div>Italian viranomaiset ovat antaneet Euroopan komissiolle lisäselvityksen pilaantuneiden juustojen käytöstä elintarviketuotannossa. Euroopan komission nopean hälytysjärjestelmän välityksellä 17.7.2008 saapuneiden tietojen mukaan ihmisravinnoksi kelpaamattomia ja rehunvalmistukseen tarkoitettuja juustoja olisi käytetty sulatejuustojen ja juustoraasteen valmistukseen. Näin saatuja juustoja markkinoitiin elintarvikkeina.</div>

Italian viranomaisten mukaan tuotteita tai valmistuseriä, joiden valmistukseen ihmisravinnoksi kelpaamatonta juustoa on käytetty, ei pystytä selvittämään, kuten ei myöskään sitä, mihin tuotteita on toimitettu. Saatujen tietojen mukaan kyseisten yritysten asiakkaina ei ole ollut suomalaisia elintarvikeyrityksiä eikä kyseisten tuotteiden toimittamisesta Suomeen ole näyttöä. Näin ollen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei näiden tietojen perusteella voi ryhtyä asiassa toimenpiteisiin.

Juustopetokseen ovat sekaantuneet Italiassa toimivat yritykset Tradel, Megal ja Sical sekä Saksassa toimiva International Cheese GmbH, joilla on sama italialainen omistaja. Lisäksi tapauksessa on ollut mukana italialainen yritys DELIA. Tradelilla, Megalilla ja DELIAlla oli Italian viranomaishyväksyntä elintarvikkeiden valmistukseen, mutta Sicalia ei oltu hyväksytty elintarvikelaitokseksi.

Italian ja Saksan elintarvikevalvontaviranomaisten lisäksi Euroopan petostentorjuntavirasto OLAF on tutkinut vanhentuneen juuston käyttöä Italiassa ja Saksassa jo viime vuonna.

Aiemmin saatujen tietojen mukaan Italia on ilmoittanut, että asian tutkiminen on aloitettu maaliskuussa 2006 ja epäilty juustola, Cremonassa sijaitseva yritys nimeltä Tradel on suljettu kesäkuussa 2007. Kyseinen laitos on toiminut yhteistyössä Megal-nimisen, Novarassa toimineen juustolan kanssa. Tämä laitos on suljettu lokakuussa 2007. Lisäksi viranomaiset ovat kertoneet, että näiden juustoloiden tuotteet on vedetty markkinoilta ja tuhottu, joten niitä ei Italian viranomaisten mukaan ole enää markkinoilla.

Lisätietoja:
Yksikönjohtaja Kyösti Siponen, puh. 020 77 24230, 050 386 8412Aihealueet: