Italiassa paljastunut juustopetos

7.7.2008

<div>Italian viranomaiset ovat päässeet maaliskuussa 2006 pilaantuneita juustoja raaka-aineena käyttäneen valmistusrenkaan jäljille. Kahden vuoden tutkinnan jälkeen on paljastettu laaja ja myös ulkomaille ulottunut toiminta, jolla on vaarannettu kuluttajien terveyttä. Asiaa käsittelee Cremonan kaupungin yleinen syyttäjä. </div>

Tradel -niminen Cremonassa toiminut yritys keräsi markkinoilta vanhentuneita juustoja, sulatti ne ja käytti niitä uusien juustojen raaka-aineeksi. Osa pilaantuneesta raaka-aineesta on toimitettu muihin laitoksiin Italiassa ja yhteen laitokseen Woringenissa Baijerissa Saksassa. Saksan viranomaiset sulkivat laitoksen perjantaina 4.7.2008 tutkimusten vuoksi. Tradelin keskeinen yhteistyökumppani oli Megal-niminen yritys Novarassa Italiassa.

Italian poliisin Tradelissa jo aiemmin tekemän tarkastuksen seurauksena tuotanto keskeytettiin puutteellisen hygienian perusteella ja tapaus siirtyi Cremonan yleiselle syyttäjälle. Samalla veroviranomaiset käynnistivät yrityksen taloutta koskevan tutkinnan.

Paikalliset terveysviranomaiset määräsivät yrityksen tuotantolinjoja suljettaviksi ja hävittämään yrityksessä olleita valmiita tuotteita määräysten edellyttämällä tavalla. Yritys suljettiin kokonaan kesäkuussa 2007.
Italialaisten lehtitietojen mukaan yrityksen tuotteita on myyty ”halpakaupoissa” Euroopan eri maissa. Yrityksen valmistamia tuotteita ovat olleet mm. aamiaisviipalejuustot, sulatejuusto, juustoraasteet, mozzarella, provola-, stracchino- ja gorgonzola-juustot.

Euroopan komissio on tiedottanut tapauksesta jäsenmaille nopean hälytysjärjestelmän kautta ja pyytänyt Italialta selvitystä tapahtuneesta, saksalaisesta toimintaan liittyneestä yrityksestä sekä tietoja tuotteiden jakelusta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira odottaa EU:sta saatavia lisätietoja, jotta voi ryhtyä tapauksen mahdollisesti edellyttäviin toimenpiteisiin.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Britta Wiander, p. 020 77 25381, 050 431 0984Aihealueet: