Kaakkois-Suomessa ensimmäinen koloradonkuoriaisen esiintymä

3.8.2010

<p>Tämän kesän ensimmäinen koloradonkuoriaisen havainto tehtiin eilen maanantaina 2.8. Kaakkois-Suomessa Parikkalan kunnassa perunan kotitarveviljelmältä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai havaintoilmoituksen koloradonkuoriaisepäilystä pellon omistajalta. Eviran tarkastajat varmistivat epäilyn ja hävittivät kuoriaiset.</p>

Kyseessä ei kuitenkaan ollut Asta-myrskyn aiheuttama esiintymä. Perunapellossa oli koloradonkuoriaisen lukuisien toukkien muodostama pesäke, jossa oli sekä pieniä että jo lähes täysikasvuisia toukkia. Näin ollen pellossa on ollut lisääntymiskykyinen aikuinen kuoriainen jo ennen Asta-myrskyä.

Evira pyytää edelleen kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustojaan Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä koko Asta-myrskyrintaman alueella. Perunakasvustosta voi löytää aiemmin kesällä tulleiden koloradonkuoriaisten eri kokoisia toukkavaiheita pesäkkeinä tai Asta-myrskyn mahdollisesti mukanaan tuomia aikuisia kuoriaisia ja sen munaryhmiä, myöhemmin myös toukkia.

Koloradonkuoriaista epäiltäessä pyydetään ottamaan välittömästi yhteyttä alla olevaan koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusten päivystysnumeroon esiintymisen varmistamiseksi. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunan tuholaisista. Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa koloradonkuoriaisesta ja sen tunnistamisesta löydät Eviran internetsivuilta:
www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Lisätietoja: Jaostopäällikkö Raija Valtonen, p. 040 560 2510

 

Aihealueet: