Kahdella hevosella todettu herpesvirus vasta-ainetestillä

12.4.2013

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on todennut kahdella eteläsuomalaisella hevosella herpesviruksen vasta-ainetestillä, joka osoitti EHV-1-vasta-aineiden kohonneen. Kummallakin hevosella oli kuumetta ja toisen jalat olivat turvonneet. Hevoset ovat eri paikkakunnilta.</p>

Aiemmin uutisoidut hevosvirustapaukset on diagnosoitu PCR-menetelmällä, jolla virus voidaan todeta oireiden alkuvaiheessa otetusta näytteestä. Tämän suoran virusosoituksen lisäksi juuri sairastettu tauti voidaan varmistaa Eviran nyt käyttämällä vasta-ainetestillä. Siinä herpesviruksen aikaansaama vasta-aineiden nousu tutkitaan peräkkäin otetuista verinäytteistä. Ensimmäinen näyte on otettava sairauden akuutissa vaiheessa ja toinen näyte 2–3 viikkoa myöhemmin. Nelinkertainen tai suurempi vasta-aineiden nousu varmistaa äskettäin sairastetun taudin.

Yksittäisen verinäytteen vasta-ainetutkimuksia ei kannata tehdä, sillä hevosella voi olla aiemmin sairastetun tartunnan vasta-aineita. Rokotetulla hevosella vasta-aineet voivat olla peräisin myös rokotteesta.

Lisätietoja:
erikoistutkija Ulla-Maija Kokkonen, p, 050 526 2065
erikoistutkija Christine Ek-Kommonen, p. 050 514 3926

Tietoa hevosen herpesvirustartunnoista
Lisätietoja keskenvarsomisen näytteenotosta

Aihealueet: