Kahdessa kotimaisessa omenaerässä todettu dimetoaattia

25.9.2007

<div>Kotimaisia Rantala- ja Melba (2 lk) -omenoita on vedetty pois myynnistä liian korkeiden dimetoaattijäämien vuoksi. Sallittu dimetoaatin enimmäismäärä omenassa on 0,02 mg/kg. Eviran tutkimuksissa Rantala-lajikkeesta todettiin dimetoaattia 0,043 mg/kg ja Melba-lajikkeesta 0,056 mg/kg. Rantala-lajiketta toimitettiin myyntiin elo-syyskuussa 352 kg ja Melbaa 60 kg. Molemmat lajikkeet ovat peräisin samalta tilalta. Nämä omenalajikkeet muodostavat pienen osan tilan omenanviljelystä. Muut tutkitut tilan omenat olivat määräysten mukaisia. Rantala-omenoita on ollut myynnissä Hämeenlinnan, Loimaan ja Valkeakosken toreilla, Hangon, Turun ja Hämeenlinnan markkinoilla sekä Helsingin Kaivokäytävässä. Melbaa on ollut myynnissä Hämeenlinnan ja Valkeakosken toreilla sekä Helsingin kauppatorilla.</div>

Havaitut ylitykset tarkoittavat käytännössä, että yli yksivuotiaat lapset ja aikuiset voivat syödä kyseisiä omenoita rajoituksetta ja ilman vaaraa. Alle yksivuotiailla lapsilla turvallisuusrajana vuorokaudessa on puolen kilon annos, jota pienet lapset eivät kuitenkaan käytännössä syö.

Vuosina 2002–2005 dimetoaattijäämiä on tutkittu 82 kotimaisesta omenanäytteestä. Näytteistä kaksi sisälsi dimetoaattia, mutta pitoisuudet olivat alle sallitun enimmäismäärän. Tänä vuonna dimetoaattijäämiä on tutkittu toistaiseksi kuudesta näytteestä, joista kahdesta yllä mainitusta löydettiin enimmäismäärän ylitys. Kyseisessä tapauksessa ruiskutus on tehty myöhemmin kuin käyttöohje edellyttää, ja valmisteen käyttöväkevyys on ollut jonkin verran ohjetta korkeampi. Omenalla on sallittua vain yksi kukinnan jälkeinen käsittely eikä valmistetta saa käyttää myöhemmin kuin viikko kukinnan päättymisestä.

Myös muiden kasvisten dimetoaattijäämiä on tutkittu vuosittain, eikä enimmäismäärän ylityksiä ole havaittu. Dimetoaatin lisäksi Eviran valvontaohjelmassa tutkitaan vuosittain monien kasvinsuojeluaineiden jäämiä. Evira seuraa myös kuluttajien torjunta-aineiden saantia ja seuraava saannin arviointi käynnistetään vuonna 2008.

Vuonna 2002 EU:n komissio muutti mm. dimetoaatin sallitun enimmäismäärän omenalla 1 mg:sta kilossa 0,02 mg:aan kilossa. Suomen viranomaiset ennakoivat jo 1990-luvun jälkipuoliskolla eri kasveja koskevien enimmäismäärien muutoksia tarkistamalla dimetoaattivalmisteiden käytön rajoituksia. Dimetoaatin kokonaisarvio on valmistumassa EU:ssa ja Suomessa muutetaan tarvittaessa sen mukaisesti käyttöohjeita tai -rajoituksia. Evira selkeyttää jo sitä ennen kaikkien dimetoaattivalmisteiden käyttöohjetta.

Dimetoaattia sisältäviä valmisteita on käytetty Suomessa 1960-luvulta lähtien. Dimetoaattivalmisteet on hyväksytty käytettäväksi tuhohyönteisten torjuntaan viljoilla, avomaan vihannes- ja juurikasveilla sekä herukoilla, karviaisella ja omenalla. Dimetoaatti on hyväksytty monissa EU-maissa mm. omenalle, päärynälle ja kvittenille.

Lisätietoja:
Apulaisjohtaja Eija-Leena Hynninen, puh. 040 552 1858, kasvinsuojeluaineiden hyväksyminen ja käytön valvonta
Elintarvikeylitarkastaja Arja Kaiponen, puh. 020 77 24288, kasvinsuojeluainejäämien valvonta
Ylitarkastaja Juha Laakso, puh. 020 77 25189, kasvinsuojeluainejäämien riskinarviointi ja terveysvaikutukset
etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: