Kalojen IPN-virusta löydetty myös Kemijoen vesistöalueelta

4.10.2012

<br /> <br />

Suomen sisävesialueella on todettu IPN-virusta tänä vuonna kuudelta eri vesiviljelylaitokselta. Viimeisin tartunnan saanut laitos löydettiin Kemijoen vesistöalueelta. IPN-virus on ihmiselle vaaraton eikä se estä kalan käyttöä ruokakalana. Suomen merialueella IPN-virusta todetaan vuosittain, mutta sisävesialueella IPN on ollut tähän asti harvinainen.

Vuoden 2012 aikana kaikki Suomen sisämaasta löydetyt IPN-virukset (infectious pancreatic necrosis, tarttuva haimakuoliotauti) ovat olleet samaa viruskantaa, joka on taudinaiheutuskyvyltään heikko. Vaikka kalat ovat viruksen kantajia, ne eivät välttämättä oireile eivätkä kuolleisuusmäärät ole merkittävästi kasvaneet.

IPN-virus leviää helposti eri kalalajeihin ja vesieliöihin ja kestää erilaisia ympäristöolosuhteita. Kalatautien leviäminen mädin mukana voidaan yleensä estää desinfioimalla mäti, mutta IPN voi siitä huolimatta levitä. Näistä syistä IPN-virusta on erittäin vaikea hävittää vesiviljelylaitoksilta verrattuna esimerkiksi kalojen BKD-tautiin (bacterial kidney disease, bakteeriperäinen munuaistauti), joka tarttuu vain lohikaloihin ja on herkempi monille desinfiointiaineille.

Aiemmat Eviran tiedotteet aiheesta julkaistiin 28.3.2012, 25.7.2012 ja 3.9.2012.

Lue lisää IPN-taudista:
Etusivu > Eläimet > Eläinten terveys ja eläintaudit > Eläintaudit > Kalat ja ravut > IPN

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Tiina Korkea-aho (kalatautivalvonta), p. 040 351 3318
Erikoistutkija Perttu Koski (kalatautitutkimus), p. 040 569 4541
Erikoistutkija Tuija Gadd (kalavirusdiagnostiikka) p. 050 357 0328
etunimi.sukunimi  at-merkki.gif : 1 kB  evira.fi

Aihealueet: