Kalojen VHS-taudin vuoksi perustettu rajoitusalue Uudenkaupungin, Pyhärannan ja Rauman alueella kumottu

22.6.2011

<p>Maa- ja metsätalousministeriö on 16.6.2011 päivätyllä asetuksellaan kumonnut kalojen virusperäisen verenvuotoseptikemian eli VHS-taudin vuoksi perustetun rajoitusalueen Uudenkaupungin, Pyhärannan ja Rauman alueella. Kumoaminen tulee voimaan 27.6.2011.</p>

Rajoitusalue perustettiin vuonna 2003 Uudenkaupungin alueella todetun kalojen VHS-tapauksen seurauksena, jolloin kiellettiin elävien kalojen, mädin ja maidin siirtäminen pois rajoitusalueelta. Kasvatetut ruokakalat oli perattava ennen niiden vientiä pois alueelta. Myös elävien kalojen, mädin ja maidin siirtämistä rajoitusalueen sisällä rajoitettiin. Elävien kalojen ja perkausjätteiden käytetyt kuljetusvälineet sekä kalanviljelyssä käytetyt välineet ja kalusto määrättiin puhdistettavaksi ja desinfioitavaksi ennen niiden kuljettamista pois rajoitusalueelta. Tuotaessa jatkokasvatukseen tarkoitettuja kaloja rajoitusalueelle muualta Suomesta niiden mukana oli oltava virkaeläinlääkärin allekirjoittama terveystodistus.

Alueella todettiin toinen VHS-tapaus vuonna 2008. Vuoden 2008 jälkeen ei alueella ole todettu uusia kalojen VHS-tapauksia tehostetusta seurannasta huolimatta. Euroopan unionin säännösten mukaan rajoitusalue voidaan kumota, kun alueella on seurattu VHS-taudin esiintymistä kahden vuoden ajan ja uusia tautitapauksia ei ole todettu.

Uudenkaupungin, Pyhärannan ja Rauman kuntien rajoitusalueen kumoamisen jälkeen koko Suomi Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta on vapaa kalojen VHS-taudista. Ahvenanmaan maakunnassa esiintyy edelleen VHS-tautia ja alueella on voimassa EU:ssa hyväksytty taudin hävitysohjelma.

Virusperäinen verenvuotoseptikemia eli VHS on lohikaloihin tarttuva virustauti eikä se tartu ihmiseen. Virusta on löydetty myös muista kaloista, kuten silakasta, hauesta, piikkikampelasta ja nahkiaisesta. Lohikaloilla oireina ovat tummuminen, mulkosilmäisyys, apatia ja epänormaali uintiasento. Silmien ympärillä, iholla, ruumiinontelon kalvoilla, lihaksistossa ja sisäelimissä voi esiintyä verenvuotoja. Kuolleisuus vaihtelee suuresti viruskannasta, kalojen koosta ja ympäristöoloista riippuen. Tauti esiintyy tavallisesti 4-14 ˚C lämpötiloissa. Sairaat kalat erittävät runsaasti virusta. Oireettomia kantajia voi esiintyä sekä kasvatetuissa kaloissa että luonnonkaloissa. Tautiin ei ole olemassa lääkitystä tai toimivaa rokotetta.

VHS-taudin vastustuksesta säädetään Suomessa eläintautilain nojalla ja säännökset perustuvat Euroopan unionin lainsäädäntöön. Kaikista VHS-tapauksista on ilmoitettava Euroopan unionin taudinilmoitusjärjestelmässä ja tautitapausten ympärille muodostetaan rajoitusalue.

Lisätietoja:
MMM, Neuvotteleva virkamies Kajsa Hakulin, puh. (09) 1605 2433
Evira, Ylitarkastaja Hanna Kuukka-Anttila, puh. 040 351 3318

Aihealueet: