Kanojen tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta jälleen Suomessa

11.9.2014

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta ovat yhteistyönä tutkineet kanojen tarttuvan keuhkoputkentulehdustaudin paluuta Suomeen. Tautia ei esiintynyt lähes kolmeen vuosikymmeneen, kunnes 2011 virusta löytyi Etelä-Suomesta yhdeltä munintakanatilalta ja yhdestä harrastekanasta. Tarttuvaa keuhkoputkentulehdusta on todettu myös broileriemoparvissa ja broilerikasvattamoissa. On mahdollista, että viruskantoja on levinnyt esimerkiksi naapurimaista mahdollisen laittoman harrastekanatuonnin yhteydessä tai elävä rokotevirus on muuttumassa tautia aiheuttavaksi.</p>

Kanojen tarttuva keuhkoputkentulehdus (Infectious Bronchitis, IB) on koronaviruksen aiheuttama, erittäin helposti tarttuva tauti. Hengitystietulehduksen lisäksi kanoilla voi olla hedelmättömyyttä, muninnanlaskua, munan kuoren laatuongelmia ja munuaissairautta, mutta useimmiten kanat eivät siihen kuole.

Keuhkoputkentulehdusta vastustetaan yleisesti rokottamalla. Yleisimpiä viruskantoja vastaan on kehitetty maailmalla laajasti käytettyjä rokotteita.

”Mahdollista on, että elävä rokotevirus on muuttunut tautia aiheuttavaksi. Asia vaatii vielä lisäselvityksiä”, toteaa erikoistutkija, FT Anita Huovilainen Eviran eläintautivirologian tutkimusyksiköstä.

Suomessa on kesästä 2011 lähtien käytetty jonkin verran inaktivoitua IB-rokotetta.

Tauti yleinen koko maailmassa

IB-viruskantoja tunnetaan kymmeniä ja niiden oireet ja vaikutukset vaihtelevat. Tauti on hyvin yleinen Euroopassa ja muualla maailmassa.

”Vuonna 2011 Suomesta löydetty kanta osoittautui tarkemmissa tutkimuksissa QX-viruskannaksi, joka on viime vuosina ollut hyvin yleinen  Euroopassa. Myös harrastekanasta vuonna 2011 löytynyt viruskanta kuului samaan QX-virustyyppiin munintakanalasta löydetyn kannan kanssa”, Huovilainen tarkentaa.

Kannat poikkesivat kuitenkin jonkin verran toisistaan, joten ne ovat ilmeisesti peräisin eri lähteistä. Jatkotutkimuksissa tutkittiin harrastekanaparvilta otettuja verinäytteitä ja niistä löytyi yleisesti vasta-aineita tautia vastaan. Se paljastaa, että linnut ovat sairastaneet taudin jossain vaiheessa elämäänsä.

Vuoden 2011 jälkeen on havaittu hengitystieoireilua, ripulia ja muninnanlaskua myös broileriemoparvissa sekä broilerikasvattamoissa.

”IB-tauti on levinnyt siipikarjassa, mutta tutkimuksista huolimatta ei vielä tiedetä, mistä eri viruskannat ovat tulleet Suomeen”, Huovilainen sanoo.

Tutkimustulokset on julkaistu kansainvälisessä tieteellisessä julkaisussa
Pohjola, L., Ek-Kommonen, C., Tammiranta, N., Kaukonen, E., Rossow, L., Huovilainen, A.
Emergence of avian infectious bronchitis in a non-vaccinating country
Avian Pathology Avian Pathology 2014: Vol.43, No. 3, pp. 244-248.

Lue lisää kanojen tarttuvasta keuhkoputkentulehduksesta

Ohjeet siipikarjantuontiin  EU:n jäsenmaista, Norja ja Sveitsi sekä EU:n ulkopuolelta
Tutustu harrastesiipikarjan tuontiohjeisiin EU:n jäsenmaista, myös Norja ja Sveitsi sekä  EU:n ulkopuolelta

Lisätietoja:
erikoistutkija, FT Anita Huovilainen, p. 050 544 1981

 

 

Aihealueet: