Kasvilajikeluetteloon hyväksyttiin 12 uutta lajiketta

17.2.2010

<p>Kasvilajikelautakunta on hyväksynyt 12 uutta kasvilajiketta vuoden 2010 Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon. Kansalliseen lajikeluetteloon pääsy on osoitus lajikkeen soveltumisesta viljelyyn Suomessa. Myös sertifioidun siemenen tuottaminen lajikkeesta edellyttää pääsyä jonkun EU:n jäsenmaan lajikeluetteloon. Evira ylläpitää Suomen kasvilajikeluetteloa.</p>

Uusia öljykasvilajikkeita lajikeluettelossa ovat kevätrypsit Aurea CL ja Juliet. Aurea CL (IMI 4003) on Huoltovarmuuskeskuksen omistama ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmän kehittämä lajike. Aurea CL on uudentyyppinen, erästä rikkakasvien torjunta-aineryhmää kestävä kevätrypsi. Juliet (Bor 04567) on kotimaisen Boreal Kasvinjalostus Oy:n uutuusrypsi.

Kevätvehnäuutuuksia ovat Aallotar (Bor 03026) ja Sertori-lajikkeet. Aallotar on Borealin jaloste ja sveitsiläistä Sertori-kevätvehnää edustaa Suomessa S.G.Nieminen Oy.

Uudet ohralajikkeet ovat kaikki monitahoisia. Altti (Bor 03708), Aukusti (Bor 04509) ja Wolmari (Bor 04559) ovat kotimaisia Borealin lajikkeita. Brage –ohra tulee Norjasta ja sitä edustaa Suomessa Rautakesko Oy.

Bettina-kaura (SW 031805) on ruotsalaista alkuperää. Suomessa Bettinaa edustaa Rautakesko Oy. Iiris-kaura (Bor 04093) on kotimainen Borealin jaloste. Molemmat lajikkeet ovat valkokuorisia.

Antti-herne (SW C6198) on vihreä ruokahernelajike ja jalostettu Ruotsissa. Suomessa Anttia edustaa Rautakesko Oy.

Nurmikasvilajikkeista luetteloon hyväksyttiin Valtteri-nurminata (Bor 22003). Valtteri on Borealin jaloste.

Perttu-herneen (Boreal) ja Preval-nurminadan (Euro Grass) hyväksymistä ei enää jatketa, ja ne poistuvat lajikeluettelosta vuoden 2011 jälkeen.

Kasvilajikelautakunnan päätökset julkaistaan Kasvilajikelautakunnan tiedotteina Eviran internetsivuilla
Evira.fi > Tilauspalvelu > Julkaisut > Kasvilajikelautakunnan tiedotteita

Lisätietoja:
ylitarkastaja Tapio Lahti, Evira, p. 0400 640 881
etunimi.sukunimi@evira.fi

 

Aihealueet: