Kasvilajikeluetteloon hyväksyttiin 23 uutta lajiketta

17.2.2012

<p>Kasvilajikelautakunta on hyväksynyt vuoden 2012 kansalliseen kasvilajikeluetteloon 23 uutta kasvilajiketta. Lajikkeista 22 on pelto- ja nurmikkokasvilajikkeita ja yksi maatiais- eli alkuperäiskasvilajike. Suomessa siementä voidaan tuottaa vain lajikkeista, jotka ovat merkitty lajikeluetteloon joko kansallisesti tai jossain toisessa EU-jäsenmaassa.</p>

Kansalliseen lajikeluetteloon hyväksyminen on lisäksi osoitus lajikkeen soveltumisesta viljelyyn Suomessa. Alkuperäiskasvien osalta luetteloon pääsy osoittaa, että lajikkeella on arvoa geenivarojen suojelussa. Suomen lajikeluettelossa ei ole yhtään geeniteknisesti jalostettua (gm) lajiketta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ylläpitää Suomen kasvilajikeluetteloa.

Kasvilajikeluetteloon otettiin alkuperäiskasvilajikkeena syysruis Pääkkölä. Pääkkölä on kotoisin Piippolasta ja omistajansa sanoin ”yli kaksimetrinen”.

Uusia öljykasvilajikkeita ovat kevätrapsit Smilla ja Majong. Smilla on saksalainen ja Majong ruotsalainen hybridilajike.

Syysviljoista lajikeluetteloon hyväksyttiin saksalainen hybridisyysruis Helltop.

Norjalainen Ragna on uusi monitahoinen ohralajike. Kaksitahoisia ohrauutuuksia ovat saksalainen Columbus, ruotsalainen SW Mitja ja Scrabble, joka tulee Isosta-Britanniasta. Kaikki kaksitahoiset lajikkeet ovat Panimolaboratorio Oy:n ohrakomitean arvioitavana niiden soveltumisesta mallasviljelyyn.

Kotimaisen Borealin uutuuslajikkeita ovat Wappu-kevätvehnä, Wilhelmiina-kaura, Jymy-ruokaherne ja Osku-tärkkelysperuna. Lisäksi Boreal edustaa saksalaista Flocke-kauraa ja Rocket-rehuhernettä. Rocket on keltasiemeninen.

Lajikeluetteloon hyväksyttiin myös norjalaiset Vinger- ja Haga-kaurat sekä saksalaiset Charly- ja Rocky-kaurat.

Nurmikasvilajikkeista luetteloon hyväksyttiin kotimainen Rubinia-timotei.

Vuoden 2012 lajikeluetteloon hyväksyttiin jälleen myös uusia nurmikkolajikkeita. Uusina lajikkeina meillä aloittavat Wagner 1, Rosetti 1, Greensleeves ja Capriccio -punanadat sekä Kaitos-niittynurmikka. Lajikkeet tulevat Tanskasta ja Hollannista.

Kasvilajikelautakunnan päätökset julkaistaan Suomen kasvilajiketiedotteissa Eviran internetsivuilla
Evira.fi > Julkaisut > Kasvit > Suomen kasvilajiketiedotteet

Lisätietoja:
ylitarkastaja Tapio Lahti, Evira, p. 0400 640 881
etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: