Kesän ensimmäiset koloradonkuoriaishavainnot Etelä-Karjalasta

17.6.2014

Ensimmäiset koloradonkuoriaiset on jo havaittu Etelä-Karjalassa. Perunaa tuhoavaa kuoriaista ei tiettävästi esiinny Suomessa pysyvästi, mutta mahdollisesti talvehtineet ja kaukolevintänä kulkeutuvat uudet kuoriaiset lisäävät levittäytymisriskiä Suomeen. Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu onkin nyt erityisen tärkeää.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai sunnuntaina 8. kesäkuuta tiedon Etelä-Karjalan Joutsenosta uudesta kuoriaislöydöksestä. Aikuinen kuoriainen löytyi omakotitalon kuistilta. Pihapiirin perunapalstalta kuoriaista ei toistaiseksi ole löytynyt. Eviran tarkastajat kartoittivat löydöspaikan lähiympäristön. Lähimpään viime vuonna todettuun esiintymään on matkaa noin kymmenen kilometriä. Todennäköistä on, että nyt havaittu kuoriainen on kulkeutunut ilmavirtausten mukana tai rahtitavaran mukana Venäjältä, jossa sitä yleisemmin esiintyy.

Toimenpidevalvonnan yhteydessä kahdessa viimevuotisessa löydöskohteessa Ruokolahdella ja Joutsenossa todettiin viime viikolla aikuisia kuoriaisia, munaryhmiä ja pieniä toukkia.

Nyt saatujen havaintojen perusteella voidaan olettaa, että uusia kuoriaisia on kulkeutunut ainakin Kaakkois-Suomen alueelle todennäköisemmin ilmavirtojen mukana. Toisaalta on selvää, että meillä mahdollisesti talvehtineet kuoriaiset ovat alkaneet nousta maasta. Viime ja toissakesänä koloradonkuoriaisesiintymiä löytyi yhteensä 25 perunaviljelmällä. Lähiviikkojen ilman lämpötilalla on suuri vaikutus kuoriaisten mahdolliseen lisääntymisnopeuteen. Kuoriainen voi lisääntyä ainoastaan koisokasveilla, meillä käytännössä vain perunakasvustoissa.

Havainnoista ilmoitettava heti päivystysnumeroon

Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira kehottaa kaikkia havaitsijoita ottamaan heti yhteyttä koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusnumeroon, joka on 040 801 4407. Puhelun yhteydessä Evira antaa ohjeet jatkotoimista. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten suorittamien torjuntatoimien onnistumista.

Kuoriaisen tunnistaa mustista pitkittäisraidoista

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä sekä aikuisia koloradonkuoriaisia että kuoriaisen munia ja aika pian myös toukkia. Aikuisen noin senttimetrin mittaisen kuoriaisen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa.

Aikuinen naaras munii koko kesän. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä perunanlehtien alapinnoilla. Munista kehittyy nopeasti tummahkoja, aluksi 1-2 millimetrin mittaisia toukkia, jotka kehittyvät nopeasti hieman yli senttimetrin mittaisiksi ja muuttuvat oranssinpunertaviksi. Toukan keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä.

Riittävästi ruokailtuaan toukat kaivautuvat maahan koteloitumaan. Koloradonkuoriaisen kehitys munasta toukkavaiheen kautta kotelovaiheeseen kestää ilman lämpötilasta riippuen noin 10 vuorokautta. Kotelovaihe maassa kestää noin 10–15 vuorokautta. Kotelovaiheen jälkeen maasta nousee uusi aikuinen.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helposti havaittavia pesäkkeitä.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (varmimmin klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä:
www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607

 

Aihealueet: