Kevään juhlat ja ulkomaiset pakastevadelmat

20.5.2011

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa kevään juhlien järjestäjiä välttämään ulkomaisten pakastevadelmien käyttöä kuumentamattomina. Eri puolilla maata on viime vuosina esiintynyt useita norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista.</p>

Evira kehottaa kuluttajia, pitopalveluyrittäjiä ja leipomoita tarkistamaan hankkimiensa pakastevadelmien alkuperän ja ruokamyrkytysten välttämiseksi käyttämään ulkomaiset vadelmat vasta riittävän kuumentamisen jälkeen. Ulkomaista alkuperää olevat pakastevadelmat tulee joko keittää tai ainakin pitää kuumana vähintään 2 minuutin ajan 90 asteessa.

Elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava pakkauksessa, jos alkuperämaan pois jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan. Pakastetut ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, joten pelkkä pakkaajan nimen tarkistaminen ei riitä ilman alkuperämaan tarkistamista.

Epäillään, että virukset pääsevät marjoihin saastuneen kasteluveden välityksellä. On myös mahdollista, että tartunta johtuu poimijoiden huonosta käsihygieniasta. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu.

Evira suosittelee kotitalouksille, pitopalveluille ja leipomoille, että kevään valmistujaisjuhlien täytekakkuihin ei käytetä ulkomaisia vadelmia kuumentamatta. Lisäksi Evira suosittelee juhlien järjestäjille, että juhliin ei hankita kakkuja, ei myöskään pakastekakkuja, jotka on koristeltu ulkomaisilla vadelmilla, ellei kakuissa ole merkintää, että marjat on kuumennettu.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, p. 040 351 6884
Ylitarkastaja Pirjo Korpela, p. 050 386 8429

Aihealueet: