Kevään raivotautirokotteiden lentolevitykset alkavat

24.4.2008

<div>Pienpedoille tarkoitettujen raivotautirokotesy&ouml;ttien lentolevitys aloitetaan t&auml;n&auml; kev&auml;&auml;n&auml; kaakkoisrajalla 24.4.2008. Levitykset pyrit&auml;&auml;n saamaan p&auml;&auml;t&ouml;kseen viikon sis&auml;ll&auml;. Levitykset p&auml;&auml;ttyv&auml;t viimeist&auml;&auml;n 10.5.2008. Lennot ajoittuvat p&auml;ivitt&auml;in v&auml;lille klo 6 – 22. Sy&ouml;ttien levityksell&auml; pyrit&auml;&auml;n est&auml;m&auml;&auml;n mets&auml;raivotaudin mahdollinen levi&auml;minen Suomeen.</div>

Lentolevityksen aikana pudotetaan kaakkoisrajalle 80 000 rokotesyöttiä. Syötit levitetään vesistöjä lukuun ottamatta 25–35 km leveälle vyöhykkeelle, joka ulottuu Tohmajärveltä Värtsilän korkeudelta Virolahdelle ja edelleen etelärannikkoa pitkin Pyhtäälle asti. Lentolinjat ovat toisistaan noin yhden kilometrin välein. Yhteensä linjoja lennetään 20. Lentoalue on noin 8 000 km2.

Lentolevityksessä käytettävät rokotesyötit ovat noin 4 x 4 x 1 cm:n kokoisia n. 20 gramman painoisia ruskeita paloja. Rokotteet sisältävät heikennettyjä raivotautiviruksia, jotka ovat vaarattomia eläimille.

Syötit on syytä jättää maastossa rauhaan. Henkilön, joka on saanut rokotetta suun ja silmien limakalvoille tai avohaavoihin tulee pestä likaantuneet kohdat vedellä ja saippualla sekä kääntyä varmuuden vuoksi terveyskeskuksen puoleen.

Suomessa on syöttirokotteita levitetty raja-alueella vuodesta 1990 alkaen vuosittain ja vuodesta 2003 lähtien levitykset on tehty kahdesti vuodessa – keväisin ja syksyisin. Raivotautitapauksia ei ole todettu maassamme yli 18 vuoteen lukuun ottamatta kahta vuosina 2003 ja 2007 maahantuotua eläintä, jotka lopetettiin pian maahantuonnin jälkeen.

Mikäli luonnossa kohtaa omituisesti käyttäytyvän supikoiran, ketun tai muun petoeläimen, tulisi siitä ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille, joka puolestaan toimittaa eläimen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi. Tutkimukset ovat maksuttomia.

Kentältä lähetettyjen, epäilyttävästi käyttäytyvien eläinten lisäksi raivotaudin esiintymistä ja syöttirokotteiden tehoa seurataan tutkimalla pienpetoja etenkin rokotusalueella. Metsästetyt ja muuten kuolleet ketut ja supikoirat sekä muut pienpedot toivotaan saatavan seurantatutkimuksiin rokotusalueelta ja sen läheisyydestä. Näytteet lähetetään Eviran Kala- ja riistaterveyden tutkimusyksikköön Ouluun.

Lisätietoa raivotaudista:
www.evira.fi > Eläimet ja terveys > Rabies

Lisätietoa pienpetojen lähettämisestä:
www.evira.fi > Eläintauti- ja elintarviketutkimus > Näytteiden lähetysohjeet > Lähetysohjeet > Pienpetojen lähettäminen

Lisätietoja:
Yksikönjohtaja Liisa Kaartinen, Eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 040 840 7364
Eläinlääkintöylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, Terveys ja hyvinvointiyksikkö, p. 0400 920 503

Aihealueet: