Kevätkaudella 2014 vaarallisia kasvintuhoojia löytyi vain kasvihuoneviljelmiltä

13.6.2014

<p>Vaarallisiksi luokiteltuja kasvintuhoojia löytyi keväällä 2014 vain kasvihuoneviljelmiltä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tekemissä tarkastuksissa. Viljelmille levisi etelänjauhiaisia ja kasvien virustauteja. Puutavarasta vaarallisia kasvintuhoojia ei todettu.</p>

Etelänjauhiainen on vaarallinen kasvintuhooja, koska sen siirtämät virukset voivat levittää kasveihin uusia kasvitauteja. Taudit olisivat erityisen haitallisia ammattimaiselle tomaatin ja kurkun tuotannolle. Vihannesviljelmiltä tuholaista ei kuitenkaan todettu.

Tuholainen levisi kevätkaudella kesäkukkien tuotantoon 27 puutarhalle ulkomaisten maljaköynnösten taimien mukana. Sitä todettiin kesäkukissa kuitenkin vähemmän kuin vuonna 2013. Etelänjauhiaista tavataan vuosittain syyskaudella joulutähtiviljelmillä.

Ulkomailta tuoduista begonian ja senetin taimista löydettiin palsamin kuoliolaikkuvirusta (INSV) neljältä puutarhalta ja tomaatin pronssilaikkuvirusta (TSWV) kymmeneltä puutarhalta, samoin senetin taimista. Nämä virukset heikentävät koristekasvien laatua ja pilaavat vihannesten satoa. Virustautien torjunta on vaikeaa ja ainoa keino onkin hävittää saastuneet kasvit. Viruksia esiintyi kevätkaudella 2014 yhteensä 14 puutarhalla, kun viime vuonna esiintymiä oli vain kaksi.

”Kasvihuoneiden tuhoojaesiintymien torjunnassa onnistuttiin ja tuhoojista selvittiin ilman laajoja kasvien hävityksiä. Kasvinterveystilanne näyttää edelleen hyvältä”, toteaa ylitarkastaja Ulla Oksanen Evirasta.

Puutavarasta ja puisesta pakkausmateriaalista ei löydetty vaarallisia kasvintuhoojia

Evira tarkastaa maahantuotavaa puutavaraa ja puista pakkausmateriaalia vaarallisten kasvintuhoojien kuten mäntyankeroisten löytämiseksi. Mäntyankeroinen tuhoaa havupuita, ja sitä esiintyy Pohjois-Amerikassa ja muun muassa Kiinassa ja Japanissa. Euroopassa se on levinnyt Portugaliin ja paikoin myös Espanjaan. Mäntyankeroinen leviää uusille alueille puisen pakkausmateriaalin mukana, minkä vuoksi pakkausmateriaali täytyy käsitellä puutavarassa mahdollisesti piilevien tuholaisten hävittämiseksi. 

Yhden pakkausmateriaalierän maahantuonti kiellettiin, koska siitä löydettiineläviä, mutta kuitenkin vaarattomia ankeroislajeja. Elävien ankeroisten löytyminen antoi syyn epäillä, ettei puutavaraa ollut kuumennettu riittävästi mäntyankeroisen tuhoamiseksi. Lisäksi kiellettiin yhden lehtikuusierän maahantuonti Venäjältä, koska puutavarassa oli jäärän tekemiä koloja.

Aasianrunkojäärä on lehtipuita tuhoava hyönteinen, joka voi levitä puupakkausten mukana. Kiinalaista, erityisesti kivitavaran mukana tulevaa puista pakkausmateriaalia tarkastettiin kevään aikana, mutta tuholaista ei havaittu. 

Vaaralliseksi luokitellun kasvintuhoojan aiheuttamat tuhot ovat taloudellisesti merkittäviä ja niiden torjunta on erityisen vaikeaa. Evira määrää, miten vaaralliset kasvintuhoojat hävitetään.

Lue lisää:
Vaaralliset kasvitaudit ja tuholaiset 

Lisätietoja:
ylitarkastaja Ulla Oksanen, p. 040 511 7274 (kasvihuonetuotanto)
ylitarkastaja Sanna Välimäki, p. 050 384 9612 (puutavara) 

Aihealueet: