Kevätkaudella kasvintuhoojia löydettiin monilta kasvihuoneviljelmiltä

4.6.2013

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tarkastuksissa löydettiin keväällä 2013 poikkeuksellisen paljon vaaralliseksi kasvintuhoojaksi luokiteltua etelänjauhiaista kasvihuoneviljelmiltä. Metsistä ja puutavarasta vaarallisia tuholaisia ei tarkastuksissa löydetty lainkaan ja perunatarkastuksissa tuhoojia löydettiin tavanomaisia määriä.</p>

Etelänjauhiaisia leviää Suomeen vuosittain viljelmille toimitettavien koristekasvien taimien mukana. Keväällä 2013 niitä levisi kuitenkin 65 viljelmälle pääasiassa maljaköynnösten taimissa.

Etelänjauhiainen on luokiteltu vaaralliseksi kasvintuhoojaksi, koska se pystyy levittämään monia kasvien virustauteja, jotka aiheuttavat satotappioita muun muassa kurkun ja tomaatin ammattimaisessa tuotannossa. Eviran suositus on, että vihannesviljelijät välttävät tuomasta kesäkukkia viljelmiensä läheisyyteen.

Muita kasvihuoneviljelmiltä keväällä löydettyjä vaarallisia kasvitauteja ja tuholaisia ovat krysanteeminsuonimiinaajakärpänen ja palsamin kuoliolaikkuvirus, joita löydetään Suomesta lähes vuosittain.

Puutavarasta ja pakkausmateriaalista ei löydetty vaarallisia tuholaisia

Mäntyankeroinen on havupuilla esiintyvä vaarallinen kasvintuhooja, joka aiheuttaa niiden lakastumisen. Mäntyankeroista esiintyy laajasti Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa, mutta Euroopassa sitä esiintyy vain Portugalissa ja Espanjassa. Mäntyankeroinen leviää uusille alueille saastuneessa puutavarassa ja puisessa pakkausmateriaalissa, minkä takia niille on asetettu erilaisia ehtoja ja käsittelyvaatimuksia, joilla pyritään hävittämään puutavarassa mahdollisesti olevat mäntyankeroiset.

Evira kartoittaa mäntyankeroista vuosittain metsistä sekä tarkastaa maahantuotavaa puutavaraa ja puista pakkausmateriaalia muun muassa mäntyankeroisen takia. Viime keväänä Eviran tarkastuksissa ei mäntyankeroista löydetty lainkaan. Kolmen pakkausmateriaalierän maahantuonti tai käyttö kiellettiin, koska niistä löydettiin muita sukkulamatolajeja kuin mäntyankeroista. Sukkulamatojen löytyminen antoi syyn epäillä, ettei puuta ollut kuumennettu riittävästi mäntyankeroisen tuhoamiseksi.

Perunan kasvinterveystilanne vakaa

Kesän 2012 perunantuhoojatarkastukset tehtiin pääosin vuodenvaihteeseen mennessä. Perunan vaalearengasmätää todettiin yhteensä kahdelta uudelta viljelmältä ja keltaperuna-ankeroista yhdeltätoista uudelta viljelmältä. Löydösten määrä oli viime vuosien tasoa. Valkoperuna-ankeroista todettiin kahdella uudella viljelmällä syksyllä 2012.

Perunan markkinavalvonnassa tutkitaan laboratoriotestein peruna-ankeroiset ja rengasmädät. Kuluneen kauden aikana tutkittiin liki kolmesataa EU-maista tuoduista siemen- ja ruokaperunaeristä otettua perunanäytettä. Tutkituista näytteissä ei todettu vaarallisia kasvintuhoojia.

Lisätietoja vaarallisista kasvintuhoojista:
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuontanto >  Kasvitaudit ja tuholaiset

Vaarallisten kasvintuhoojien tilanne Suomessa:
Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Kasvitaudit ja tuholaiset > Valvonta > Valvontatulokset

Lisätietoja:
ylitarkastaja Jari Poutanen, p. 040 845 4869 (kasvihuonetuotanto)
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607 (perunatuotanto)
ylitarkastaja Otto Hukka, p. 040 703 6140 (metsä- ja puutavaratuotanto)


Aihealueet: