Koloradonkuoriaisaika alkamassa

30.6.2010

<p>Kahden viime vuoden aikana Suomessa ei ole todettu koloradonkuoriaisia. Suomen lähialueilla kuoriaisia ei ole viime vuosina esiintynyt erityisen paljon, joten suurta riskiä niiden kulkeutumisesta meille ei näytä olevan. Evira seuraa ilmavirtauksia ja kohdentaa tarkastuksia niiden mukaan. Kansalaisten aktiivisuus kuoriaisten tarkkailussa ja havaintojen ilmoittamisessa on tärkeää.</p>

Lähimmät pysyvät koloradonkuoriaisen esiintymisalueet ovat Venäjällä Laatokan etelä- ja itäpuolella. Aikuisina maahan kaivautuneina talvehtineet koloradonkuoriaiset heräävät talvihorroksesta, kun maan lämpötila nousee yli 15 asteen. Tämä tapahtuu yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa. Jos talvehtineita kuoriaisia on jollakin alueella paljon, ne hakeutuvat parempien ruokapaikkojen toivossa uusille alueille. Kaukolevintä edellyttää kuitenkin sopivia ilmavirtauksia, sillä kuoriainen on huono lentäjä.

Baltiassa ja Venäjällä kuoriaisia esiintyy yleisesti, joten erityisesti idän ja kaakon suunnalta tulevat ilmavirtaukset ja ukkosrintamat lisäävät niiden kulkeutumisriskiä Suomeen. Ilmavirtausten lisäksi kuoriaiset voivat vähäisessä määrin kulkeutua auto- ja junaliikenteen mukana. Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä on suurin Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa, mutta ukkosmyrskyjen mukana kuoriaisia voi kulkeutua myös muualle Suomeen. Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat aloittavat tarkastukset heinäkuun puolen välin jälkeen.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa ja etuselkä on mustapilkkuinen oranssi. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukat ovat oranssin värisiä ja molemmissa kyljissä on mustia pilkkuja kahdessa rivissä. Toukkia voi esiintyä vasta heinä-elokuun vaihteesta lukien.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunanlehdet reikäisiksi, myöhemmin lehdet lähes kokonaan, jolloin ne on helppo havaita. Kotipuutarhassa esiintyy paljon muita kasvien lehtiä syöviä yleisiä hyönteisiä. Koloradonkuoriaiset syövät ainoastaan perunan tai muiden koisokasvien lehtiä.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta: 
http://www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Mikäli erityistä tarvetta ei ilmene, Evira antaa seuraavan koloradonkuoriaistiedotteen 14.7.2010.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 02077 25047
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, puh. 02077 25040

Aihealueet: