Koloradonkuoriaisen esiintymiä nyt 11

26.7.2011

<p>Koloradonkuoriaisia on tähän mennessä löytynyt yhteensä 11 perunaviljelmältä. Kuoriaisen toukista ainakin osa on jo kaivautunut maahan koteloitumaan. Onkin odotettavissa, että maassa olevista koteloista nousee uusia aikuisia kuoriaisia perunakasvustoon. Siksi perunapeltojen ja kotitarveviljelmien tarkkailu kuoriaisen varalta on nyt erityisen tärkeää.</p>

Uusia koloradonkuoriaisen esiintymiä on viime viikon loppupuolella ja viikonlopun aikana löytynyt Tarvasjoelta, Kouvolasta, Aurasta ja Porvoosta. Löydöksissä on ollut kaiken kokoisia toukkia sekä myös maassa olevia koteloita. Kaikki esiintymät on löydetty viljelijöiden Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle tekemien havaintoilmoitusten perusteella.

Tähän mennessä on löydetty yksittäiset koloradonkuoriaisen esiintymät Nousiaisissa, Joutsassa, Somerolla, Nummi-Pusulassa, Tarvasjoella, Aurassa ja Porvoossa. Lisäksi Sysmässä ja Kouvolassa on molemmissa kaksi esiintymää. Toukkien ja maassa olevien koteloiden torjuntatoimenpiteet on aloitettu kaikilla löydöspaikoilla. Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat kartoittavat myös löydöspaikkojen lähellä sijaitsevia perunaviljelmiä kuoriaisen varalta.

Helteinen sää nopeuttaa kuoriaisen kehittymistä ja kohta on odotettavissa, että maassa olevista koteloista nousee uusia aikuisia kuoriaisia perunakasvustoon. Tämän vuoksi perunapeltojen ja kotitarveviljelmien tarkkailu kuoriaisen varalta on nyt erityisen tärkeää koko maassa pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta. Koloradonkuoriaisen tunnistusohjeita löytyy Eviran internetsivuilta alla olevasta linkistä.

Toukkapesäkettä ei saa lähteä omatoimisesti hävittämään, koska se vaikeuttaa jatkossa tehtäviä torjuntatoimia. Tärkeintä onkin tehdä välittömästi havaintoilmoitus ja jäädä odottamaan tarkastajan saapumista paikalle. Pesäke kannattaa suuremmalla peltolohkolla merkitä esimerkiksi pitkällä kepillä, jotta se löytyy helposti uudestaan.

Ilmoitukset havainnoista ja epäilyistä Eviran päivystysnumeroon: 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, puh. 02077 25040, 040 560 2510

Esiintymistilanne: Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Kasvitaudit ja tuholaiset > Ajankohtaista > Koloradonkuoriaisen esiintymistilanne
Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Aihealueet: