Koloradonkuoriaisen esiintymiä nyt kolme

18.7.2011

<p>Koloradonkuoriaisen esiintymä löytyi lauantaina 16.7. Kymenlaaksosta Kouvolasta sekä sunnuntaina 17.7. Varsinais-Suomesta Nousiaisista. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai havaintoilmoitukset koloradonkuoriaisepäilyistä pellon omistajilta. Aiemmin viime viikolla Hämeestä Sysmän kunnassa todettiin koloradonkuoriaista. Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu ja mahdollisten havaintojen ilmoittaminen on nyt hyvin tärkeää.</p>

Kouvolassa viljelijä havaitsi pellossaan kaksi aikuista kuoriaista. Havaintoilmoituksen jälkeen Eviran tarkastajat löysivät myös lukuisia toukkia, joista osa oli pieniä ja osa jo täysikasvuisia. Kasvustossa oli myös kuoriaisen munaryhmiä. Nousiaisen esiintymässä oli kaikenikäisiä toukkia. On mahdollista että osa toukista on jo mennyt maahan koteloitumaan, joten torjuntoja ja tarkkailua jatketaan kaikilla esiintymispaikoilla.

Löydösten perusteella koloradonkuoriaisia saattaa löytyä nyt laajalti koko eteläisen ja itäisen Suomen alueelta, ehkä myös pohjoisempaa kuin tällä hetkellä tiedossa olevat löydökset. Evira kehottaakin kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan huolellisesti viljelmiään koloradonkuoriaisen varalta. Mahdollisista havainnoista ja epäilyistä tulee ilmoittaa alla olevaan päivystysnumeroon.

Perunakasvustosta voi löytyä aikuisten koloradonkuoriaisten lisäksi kaikenikäisiä toukkavaiheita ja munaryhmiä. Osa toukista saattaa olla jo maassa koteloitumassa, mistä ne kotelovaiheen jälkeen nousevat aikuisina kuoriaisina takaisin kasvustoon. Tunnistusohjeita löytyy Eviran internetsivuilta alla olevasta linkistä.

Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muusta kasvustosta. Perunakasvustossa voi esiintyä myös muita kasvien lehtiä syöviä hyönteisiä, mutta niiden aiheuttama vioitus ei ole samaa suuruusluokkaa kuin koloradonkuoriaisen aiheuttama.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunantuhoojista. Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira kehottaa kaikkia havaitsijoita ottamaan välittömästi yhteyttä koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusten päivystysnumeroon esiintymisen varmistamiseksi. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internetsivuilta:
www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, puh. 02077 25040, 040 560 2510

Aihealueet: