Koloradonkuoriaisen havainnoilla kiire

9.8.2012

<p>Koloradonkuoriaisesiintymiä on tähän mennessä löytynyt kahdeksan. Uusien esiintymien havaitseminen vielä tänä kesänä on nyt erityisen tärkeää. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöita jatkamaan omatoimista kuoriaisten tarkkailua perunakasvustoista ja ilmoittamaan mahdollisista havainnoista Eviraan.</p>

Viimeisimmät kuoriaishavainnot on tehty Karjalohjalla ja Loviisassa Uudellamaalla heinäkuun lopulla. Aiemmin Uudellamaalla on kuoriaisia löytynyt Pornaisista ja Vihdistä. Muut esiintymät sijaitsevat Kangasniemellä Etelä-Savossa, Savitaipaleella Etelä-Karjalassa, Kotkassa Kymenlaaksossa ja Salossa Varsinais-Suomessa.

Osa koloradonkuoriaisten toukista on jo mennyt maahan koteloitumaan. Kotelovaiheen jälkeen aikuistuneet kuoriaiset nousevat jälleen perunakasvustoon syömään varsistoa talvehtimista varten. Pian tämän jälkeen kuoriaiset kaivautuvat syvälle maahan talvehtimaan ja ilmestyvät taas ensi kesänä maan pinnalle syömään ja lisääntymään. Kuoriaisesiintymien löytyminen onkin nyt erityisen tärkeää, jotta torjuntatoimet ehditään tekemään ennen kuoriaisten maahan kaivautumista.

Perunakasvustosta voi vielä löytyä yksittäisiä aikuisia kuoriaisia sekä eri kehitysvaiheessa olevia toukkia ja munaryhmiä. Toukat esiintyvät massoina syöden lehdet lähes kokonaan. Tällaiset toukkapesäkkeet syöntijälkineen on helpompi havaita kasvustosta kuin yksittäiset aikuiset kuoriaiset. Mikäli kasvustossa on selvä toukkien syömä pesäkekohta mutta ei toukkia, on se merkki siitä että toukat ovat menneet maahan koteloitumaan. Kotelovaiheen päätyttyä kasvustosta löytyy lukuisia uusia aikuisia.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin senttimetrin pituinen, keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Alhaalla keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Kuoriaishavainnoista ja -epäilyistä pyydetään ilmoittamaan Eviran havaintoilmoituspuhelimeen. Myös pelkistä syödyistä pesäkekohdista perunakasvustossa on syytä ilmoittaa, koska maassa saattaa olla kuoriaisen koteloasteita. Puhelun yhteydessä Evira antaa ohjeet jatkotoimista.

Tarkastuksista vastaavat Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat. Eviran tarkastajat tekevät myös kuoriaispesäkkeiden torjuntatoimenpiteet. Omatoimiseen torjuntaan ei tule ryhtyä, koska se voi aiheuttaa kuoriaisten leviämisen laajemmalle alueelle. Tarkastukset ja torjunta ovat viljelijöille maksuttomia.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta ja esiintymäpaikoista sekä ohjeita tarkkailuun ja toimenpiteisiin löydät Eviran internetsivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, puh. 040 560 2510

Aihealueet: