Koloradonkuoriaisen havainnoilla kiire

28.7.2011

<p> <strong>Koloradonkuoriaisia on tähän mennessä löytynyt yhteensä 13 perunaviljelmältä. Eilen havaittiin myös ensimmäinen maasta nousseiden uusien aikuisten esiintymä. Aikuisia kuoriaisia oli pienellä alueella arvioita 300 yksilöä.</strong> </p>

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai eilen 27.7. tiedon uusista koloradonkuoriaisen esiintymistä Porvoosta ja Lopelta. Tähän mennessä on löydetty yksittäiset koloradonkuoriaisen esiintymät Nousiaisissa, Joutsassa, Somerolla, Nummi-Pusulassa, Tarvasjoella, Aurassa ja Lopella. Lisäksi Sysmässä ja Kouvolassa ja Porvoossa on kussakin kaksi esiintymää. Eviran, ELY-keskusten ja Eviran valtuuttamat tarkastajat tarkastavat myös löydöspaikkojen lähellä sijaitsevia perunaviljelmiä kuoriaisen varalta.

Eilen havaittiin ensimmäisen kerran uusia toisen polven aikuisia. Noin 300 aikuisen esiintymä saatiin hävitettyä. Helteinen sää nopeuttaa huomattavasti maassa olevien koteloiden kehittymistä. On odotettavissa että myös muualla havaitaan uuden sukupolven aikuisia kuoriaisia.

Kuoriaisten havainnoinnilla ja torjunnalla on nyt kiire, jotta torjumatta jääneet uudet aikuiset eivät syönnin jälkeen pääsisi talvehtimaan. On myös mahdollista että tässä vaiheessa uudet aikuiset aktivoituvat vielä parittelemaan ja munimaan.

Kasvustosta saattaa löytyä toukkapesäkkeitä ja aikuisia kuoriaisia. Kasvustossa voi myös olla täysin lehdettömäksi syötyjä perunanvarsia, joissa ei enää ole toukkia tai aikuisia. Tämä on osoituksena siitä että toukat ovat kaivautuneet maahan koteloitumaan. Hieman myöhemmin saattaa löytyä myös munaryhmiä, mikäli uudet aikuiset alkavat munimaan.

Evira pyytää kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan kasvustoja ja ilmoittamaan epäilyistä tai havainnoista, myös lehdettömistä pesäkkeistä, alla olevaan päivystysnumeroon. Tunnistusohjeita löytyy Eviran internetsivuilta alla olevasta linkistä.

Hävitystoimiin ei saa ryhtyä omatoimisesti, koska se vaikeuttaa torjuntaa jatkossa. Tärkeintä onkin tehdä välittömästi havaintoilmoitus ja odottaa tarkastajan saapumista paikalle. Pesäke kannattaa suuremmalla peltolohkolla merkitä esimerkiksi pitkällä kepillä, jotta se löytyy helposti uudestaan.

Ilmoitukset havainnoista ja epäilyistä Eviran päivystysnumeroon: 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, puh. 02077 25040, 040 560 2510

Esiintymistilanne: Evira.fi > Kasvit > Viljely ja tuotanto > Kasvitaudit ja tuholaiset > Ajankohtaista > Koloradonkuoriaisen esiintymistilanne
Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Aihealueet: