Koloradonkuoriaisen leviämisriski on suurimmillaan juhannuksen jälkeen

4.7.2006

<div>Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä ilmavirtausten mukana Suomeen on juuri nyt suurimmillaan. Aikaisempien vuosien kokemuksen perusteella on todettu, että koloradonkuoriaisinvaasion mahdollisuus on suurin kolmen juhannuksen jälkeisen viikon aikana. </div>

Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä ilmavirtausten mukana Suomeen on juuri nyt suurimmillaan. Aikaisempien vuosien kokemuksen perusteella on todettu, että koloradonkuoriaisinvaasion mahdollisuus on suurin kolmen juhannuksen jälkeisen viikon aikana. Koloradonkuoriaista esiintyy Baltiassa ja Venäjällä, joten erityisesti idän ja kaakon suunnalta tulevat ilmavirtaukset ja ukkosrintamat lisäävät koloradonkuoriaisten kulkeutumisriskiä.

Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä on suurin Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa, mutta ukkosmyrskyjen mukana kuoriaisia voi kulkeutua myös muualle Suomeen.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimpia perunantuhoojia. Suomessa se on karanteenituhooja, jonka leviäminen on pystytty toistaiseksi estämään. Torjunnasta vastaavat kasvinsuojeluviranomaiset eli Evira ja TE-keskusten kasvintarkastajat.

Vuosina 2002–2005 koloradonkuoriaisia on löydetty joka vuosi. Tähän mennessä suurin koloradonkuoriaisinvaasio tapahtui vuonna 2002, jolloin koloradonkuoriaisia löytyi kaakkoismyrskyn seurauksena 324 perunaviljelmältä. Vuonna 2003 esiintymiä oli 6, vuonna 2004 löydettiin 29 esiintymää ja vuonna 2005 yksi esiintymä. Tänä vuonna koloradonkuoriaisesta ei ole vielä tehty havaintoja.

Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää heti ilmoittaa Evira/kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

 

Lisätietoja

Paula Lilja, puh. 020 77 25043
Olli Elfving, puh. 020 77 25048

Kasvinsuojeluyksikkö

 

                 

                       

                       

                       

                       

Aihealueet: