Koloradonkuoriaisen uusi sukupolvi nousemassa maasta

2.8.2013

<p>Lämmin kesä on nopeuttanut koloradonkuoriaisen kehittymistä. Ensimmäiset uuden sukupolven aikuiset kuoriaiset havaittiin 31.7. Lappeenrannassa. Erityisesti Lappeenrannan ympäristö on nyt aluetta, jolla kuoriaista saattaa esiintyä tähän mennessä havaittua useammilla perunaviljelmillä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä jatkamaan omatoimista kuoriaisten tarkkailua perunakasvustoista ja ilmoittamaan havainnoista Eviraan.</p>

Kuluneen viikon aikana Lappeenrannassa on tehty kolme koloradonkuoriaishavaintoa. Viljelmien perunalohkoilta löytyi useampia erillisiä kuoriaisen toukkapesäkkeitä, runsaasti maassa olevia kuoriaisen kotelovaiheita ja viimeisimmässä löydöksessä varsistosta löytyi jo uuden sukupolven aikuisia kuoriaisia. Lappeenrannan esiintymät osoittavat, että tänä kesänä on ainakin tälle alueelle tullut uusia kuoriaisia ilmavirtojen mukana luultavasti kaakosta Venäjän puolelta.

Aiemmat tänä kesänä tehdyt löydökset ovat Miehikkälästä, Taipalsaarelta, Savitaipaleelta (kolme) ja Hirvensalmelta (kaksi). Kaikilla näillä esiintymillä on tehty torjuntatoimet ja niitä jatketaan tarpeen vaatiessa syksyyn saakka.

Tarkkailulla nyt kiire

Kuoriaishavainnoilla on nyt kiire, jotta torjuntatoimet saadaan tehtyä ennen kuin uuden sukupolven aikuiset kuoriaiset kaivautuvat maahan talvehtimaan. Tässä vaiheessa kesää ne saattavat myös alkaa vielä lisääntymään. Evira pyytää kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä erityisesti Lappeenrannan ja muun Etelä-Karjalan alueella tarkkailemaan perunakasvustoja ja ilmoittamaan kuoriaisepäilyistä tai -havainnoista alla olevaan päivystysnumeroon.

Ohjeita tarkkailuun

  • Tarkasta kasvusto kävelemällä perunarivien välissä rivien suuntaisesti ja kääntele kasvustoa niin, että pystyt näkemään myös lehtien alapinnat.
  •  Kiinnitä huomiota paljaiksi syötyihin pesäkekohtiin. Jos pesäkkeessä ei näy toukkia, se saattaa merkitä sitä, että toukat ovat jo menneet maahan koteloitumaan.
  • Koteloista kuoriutuvat uudet aikuiset kuoriaiset nousevat maasta perunan varsistoon.
    Uusia aikuisia kuoriaisia saattaa olla hyvin runsaasti, mikäli toukkavaiheen pesäke on jäänyt huomaamatta.
  • Mikäli havaitset tai epäilet löytäneesi koloradonkuoriaisia tai sen eri kehitysasteita, lopeta tarkastaminen.
  • Älä kävele enää kasvustossa, jotta et itse levitä kuoriaisia laajemmalle alueelle ja näin vaikeuta tulevia torjuntatoimia.
  • Älä ryhdy itse torjuntatoimiin, vaan ota välittömästi yhteyttä Eviran havaintoilmoitusten päivystysnumeroon.
  • Älä kuljeta perunannoston jälkeen jääneitä varsia pois lohkolta, jotta niissä mahdollisesti olevat kuoriaiset eivät leviä laajemmalle alueelle.

Havaintoilmoitukset

Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä havaintoilmoitusnumeroon. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (varmimmin klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisää aiheesta:
Vuosien 2011 - 2013 esiintymäkartta, kuvia koloradonkuoriaisesta sekä ohjeita tarkkailuun ja toimenpiteisiin löydät Eviran internetsivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:
jaostopäällikkö Raija Valtonen, p. 040 560 2510

Aihealueet: