Koloradonkuoriaisesta ei havaintoja

31.7.2008

<div>Koloradonkuoriaista ei toistaiseksi ole tänä kesänä havaittu Suomessa. Perunaviljelmien tarkastuksia kuitenkin jatketaan elokuun lopulle asti. </div>

Koloradonkuoriaisen toukkaesiintymiä on nyt mahdollista löytää, sillä kesän aikana munituista munista on jo ehtinyt kehittyä suurikokoisia toukkia, jotka syövät tehokkaasti perunan lehtiä. Viime vuosina koloradonkuoriaishavaintoja on tehty eniten elokuun puolessa välissä.

Koloradonkuoriaisen toukat esiintyvät pellossa pesäkkeinä, joissa perunan lehtiä on syöty ja lehdillä esiintyy toukkien tummia ulostekasoja. Toukka on nuorena tumma ja täysikasvuisena pullea ja oranssi. Sen kyljissä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Toukka syö ja liikkuu koko ajan.

Jos kasvustosta löytyy lehdettömiksi syötyjä perunakasveja, paikalla on voinut olla toukkia, jotka ovat jo kaivautuneet maahan koteloitumaan. Kotelovaiheessa koloradonkuoriaista on vaikea löytää. Merkkinä koteloituneista koloradonkuoriaisista voi maan pinnassa havaita pyöreitä reikiä.

Aikuiset koloradonkuoriaiset ovat helpommin havaittavissa perunanlehdillä. Varsinkin lämpiminä ja aurinkoisina päivinä ne hakeutuvat perunakasvuston yläosiin. Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin mittainen. Sen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäistä raitaa.

Koloradonkuoriainen on vaarallinen kasvintuhooja, jonka löytymisestä tai epäilystä tulee ilmoittaa kasvinsuojeluviranomaisille. Niin ammatti- kuin kotitarveperunanviljelijöidenkin aktiivisuus koloradonkuoriaisten löytämiseksi on tärkeää.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet sivuilta osoitteesta www.evira.fi/koloradonkuoriainen


Lisätietoja:
Apulaisjohtaja Raija Valtonen, Evira, puh. 020 77 25040
Ylitarkastaja Salla Hannunen, Evira, puh. 020 77 25072


Aihealueet: