Koloradonkuoriaisesta ei havaintoja

17.7.2008

<div>Toistaiseksi koloradonkuoriaisesta ei ole tehty yhtään havaintoa. Suhteellisen viileänä jatkunut kesä ja vallinneet ilmavirtaukset eivät ole suosineet kuoriaisen kehitystä ja leviämistä Suomeen. </div>

Jos säätila jatkuu samankaltaisena, koloradonkuoriainen saattaa ilmaantua perunakasvustoihin vasta heinä-elokuun vaihteessa. Kaikkien peruna- ja palstaviljelijöiden kannattaa nyt tarkkailla perunakasvustoja kuoriaisen varalta. Toukkaryhmien löytyminen on todennäköisempää kuin yksittäisten kuoriaisten. Toukat esiintyvät aina pesäkkeenä. Pesäke on yleensä muutaman neliömetrin alalla. Alkuvaiheessa perunanlehdet ovat reikäisiksi ja repaleisiksi syötyjä ja loppuvaiheessa jäljellä voi olla pelkät lehtirangat.

Evira kehottaa tarkastamaan perunakasvustoja säännöllisesti viikoittain erityisesti eteläisellä rannikkoalueella sekä itärajan lähikunnissa aina Ilomantsin korkeudelle saakka. Kasvintarkastajat kiertävät perunaviljelmiä elokuun loppupuolelle saakka.

Jos kuoriaisesiintymä jää havaitsematta, kuoriaisten määrä voi kasvaa ensimmäisenä kesänä 200 – 300 kuoriaiseen ja seuraavana kesänä niitä voi olla jo useita tuhansia. Tämä kuoriaismäärä riittää tuhoamaan noin hehtaarin perunakasvuston, jos torjuntaa ei tehdä.

Lisätietoa koloradonkuoriaisesta sekä tuntomerkit löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 020 77 25047
Ylitarkastaja Salla Hannunen, Evira, puh. 020 77 25072


Aihealueet: