Koloradonkuoriaisia ei ole havaittu

16.7.2009

<p>Suomessa talvehtineista koloradonkuoriaisista ei ole havaintoja. Myöskään muualta meille kulkeutuneista kuoriaisista ei ole saatu havaintoilmoituksia. Evirassa seurataan tuulitilannetta ja kohdennetaan tarkastuksia tarpeen mukaan. Perunaa kasvattavien oma aktiivisuus kuoriaisten tarkkailussa ja havaintojen ilmoittamisessa on ensiarvoisen tärkeää.</p>

Suomessa koloradonkuoriaisia ei esiinny pysyvästi, vaikka lähialueillamme niitä on yleisesti. Mahdollisesti talvehtineet yksilöt ovat jo ehtineet nousta perunakasvustoihin, joista etelän ja kaakon suunnalta tulevat myrskytuulet ja ukkosrintamat voivat temmata niitä mukaansa ja kuljettaa Suomeen. Ilmavirtausten lisäksi kuoriaiset voivat ylittää rajamme liikennevälineissä.

Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä on suurin etelärannikolla ja kaakonkulmalla, mutta ukkosmyrskyjen mukana kuoriaisia voi kulkeutua myös sisempään Suomeen. Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat aloittivat tarkastukset tällä viikolla. Mahdolliset kuoriaiset ovat jo ehtineet toukka-asteelle, jolloin syöntijäljet perunan lehdissä paljastavat tuholaisen. Suomenlahdella viime viikon torstaina riehunut myrsky olisi saattanut tuoda kuoriaisia etelärannikolle, joten sielläkin kannattaa tarkkailla perunakasvustoja.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa ja etuselkä on mustapilkkuinen oranssi. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset kelta-oranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukan väri on muuten oranssi, paitsi kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin, myöhemmin lehdet kokonaan. Kotipuutarhoissa voi esiintyä myös muitakin kasvien lehtiä syöviä hyönteisiä. Koloradonkuoriaiset syövät ainoastaan koisokasveja, joista peruna on ehdottomasti tärkein.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunantuhoojista. Sen tuhovoima perustuu kuoriaisten suureen määrään ja nopeaan lisääntymiseen. Kuoriaisella ei ole merkittäviä luontaisia vihollisia. Suomessa koloradonkuoriaisen leviäminen on pystytty toistaiseksi estämään. Eläin on karanteenituhooja, jonka havaintoepäilyistä on tehtävä ilmoitus. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat kasvinsuojeluviranomaiset eli Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Evira antaa seuraavan koloradonkuoriaistiedotteen 30.7.2009, ellei aikaisemmin ilmene erityistä tarvetta.

Lisätietoja:
Tarkastaja Esko Viikari, puh. 02077 25151
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, puh. 02077 25040

 

Aihealueet: