Koloradonkuoriaisia löydettiin myös Kesälahdelta

20.7.2006

<div>Koloradonkuoriaisia löytyi torstaina 20.7.2006 perunakasvustosta Pohjois-Karjalassa. Kesälahdella sijaitsevalta perunapellolta löydettiin kuoriaisen toukkapesäke. Kooltaan toukat olivat jo isoja, joten löytö viittaa Parikkalassa tehdyn löydön tapaan lähiseudulla talvehtineeseen kantaan. Kasvustosta ei todettu aikuisia kuoriaisia tai koteloita.</div>

Esiintymän löysi Pohjois-Karjalan TE-keskuksen tarkastaja kartoittaessaan torstaina koloradonkuoriaistilannetta Kesälahden alueella.

Evira arvioi, että tämä esiintymä ei ole ollut kuoriaisten talvehtimispaikka vaan kuoriaiset ovat kulkeutuneet lähiseudulta tälle perunalohkolle. Perunakasvustosta löydetty toukkapesäke oli pinta-alaltaan muutaman neliön kokoinen ja toukkien lukumäärä oli noin 100 kpl. Eviran tarkastuspartio kävi paikalla hävittämässä toukkapesäkkeen torjunta-aineruiskutuksella.

Parikkalasta viime viikolla löytyneen koloradonkuoriaisesiintymän vuoksi on tällä viikolla tarkastettu Parikkalan, Punkaharjun ja Kesälahden alueilla perunakasvustoja kuoriaisen varalta. Evira arvioi, että näiltä alueilta voi löytyä vielä uusia koloradonkuoriaisen esiintymiä. Evira kehottaakin alueen peruna- ja palstaviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustoja koloradonkuoriaisten varalta. Mahdolliset toukkapesäkkeet ovat nyt vahvimmillaan ja siten helpommin havaittavissa.

Toukat ovat usein ryhmänä ja syövät tehokkaasti perunavarret lehdettömiksi. Koloradonkuoriaisen toukka on liikkuva, väritykseltään punertavan oranssi ja sen kyljissä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Toukan selkä on pilkuton, kun taas leppäpirkon toukalla on myös selässä pilkkuja tai täpliä. Täyteen kokoonsa kasvaneet toukat ovat noin sentin mittaisia.

Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää heti ilmoittaa Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:

Olli Elfving, puh. 020 77 25048
Atro Virtanen, puh. 020 77 25047

Aihealueet: