Koloradonkuoriaisia löydettiin Parikkalasta

17.7.2006

<div>Kesän ensimmäinen koloradonkuoriaisen esiintymä on löydetty Parikkalasta Etelä-Karjalasta. Kotitarvepalstalta todettiin kuoriaisen toukkapesäke, jossa oli toukkia noin 30 kpl. Löydetyt toukat olivat jo isohkoja, joten esiintymän oletetaan olevan lähistöllä talvehtineiden kuoriaisten jälkeläisiä.</div>

Palstaviljelijä ilmoitti havainnosta Eviraan. Eviran tarkastuspartio kävi paikalla varmistamassa esiintymän koloradonkuoriaisiksi. Löydetyt toukat tuhottiin polttamalla ja kasvusto ruiskutettiin torjunta-aineella.

Koska esiintymä on ilmeisesti lähistöllä talvehtineiden kuoriaisten jälkeläisiä, voi lähiseudulta löytyä vielä muitakin esiintymiä. Tarkastuksia kohdennetaan nyt Parikkalan, Punkaharjun ja Kesälahden alueille. Näillä alueilla peruna- ja palstaviljelijöitä kehotetaan tarkkailemaan erityisesti perunakasvustoja koloradonkuoriaisen varalta.

Myös Etelä- ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon muilla alueilla perunakasvustoja on syytä tarkkailla. Koloradonkuoriaisia voi kulkeutua tuulten tai kulkuneuvojen mukana muillekin alueille, joten tarkkailu on suotavaa myös muualla Suomessa.

Mahdolliset toukkapesäkkeet ovat nyt vahvimmillaan ja siten helpommin havaittavissa. Toukat ovat usein ryhmänä ja syövät tehokkaasti perunavarret lehdettömiksi. Koloradonkuoriaisen toukka on liikkuva, väritykseltään punertavan oranssi ja sen kyljissä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Toukan selkä on pilkuton, kun taas leppäpirkon toukalla on myös selässä pilkkuja tai täpliä. Täyteen kokoonsa kasvaneet toukat ovat noin sentin mittaisia.

Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää heti ilmoittaa Eviran kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:

Olli Elfving, puh. 020 77 25048
Atro Virtanen, puh. 020 77 25047

 

Aihealueet: