Koloradonkuoriaisia löytyi Etelä-Savosta ja Uudeltamaalta

21.6.2012

<p>Koloradonkuoriainen on yksi pahimpia perunantuhoojia, mutta sitä ei Suomessa kuitenkaan esiinny pysyvästi. Tämän kesän ensimmäiset koloradonkuoriaiset ovat löytyneet Etelä-Savosta ja Uudeltamaalta.</p>

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai tiistaina 19.6. tiedon Etelä-Savossa Kangasniemellä sijaitsevasta uudesta esiintymästä. Keskiviikkona 20.6. Uudellamaalla Pornaisista havaittiin muutama aikuinen kuoriainen. Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu ja mahdollisten havaintojen ilmoittaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää.

Kangasniemeläinen kotitarveviljelijä havaitsi perunapellossaan kymmeniä aikuisia kuoriaisia ja niiden munimia munaryhmiä kasvuston eri puolilla. Kuoriaisten runsauden ja ajankohdan perusteella kyseessä on viime kesänä tullut kuoriainen, jonka jälkeläiset ovat talvehtineet ja nyt nousemassa maasta.

Pornaisissa sijaitsevan viime kesän esiintymispaikan tarkastuksessa tarkastaja havaitsi pesäkekohtaan istutetuista perunakasveista muutaman aikuisen kuoriaisen.

Molemmissa esiintymispaikoissa kuoriainen on jo torjuttu.

Viime kesänä koloradonkuoriaisen esiintymiä oli 38. Viime kesänä ei kaikkia yksittäisiä kuoriaisia todennäköisesti onnistuttu löytämään ja hävittämään, joten niiden talvehtineet jälkeläiset nousevat nyt maasta syömään perunan varsistoa ja jatkamaan sukua. Myös uusia kuoriaisia voi tulla maahamme voimakkaiden ilmavirtausten mukana.

Miten toimia koloradonkuoriaisen löydyttyä?

Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira kehottaa kaikkia havaitsijoita ottamaan välittömästi yhteyttä koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusnumeroon. Puhelun yhteydessä Evira antaa tarvittaessa ohjeet jatkotoimista. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten suorittamien torjuntatoimien onnistumista. Alla olevassa linkissä on ohjeita tarkkailuun ja toimenpiteisiin kuoriaista havaittaessa.

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä sekä aikuisia koloradonkuoriaisia että kuoriaisen munia ja pian myös toukkia. Aikuisen noin senttimetrin pituisen kuoriaisen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla.

Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Alhaalla keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muusta kasvustosta.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (varmimmin klo 10-18, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta:
www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Linkin kautta löytyy myös toimintaohjeet kuoriaisen esiintymistä epäiltäessä.

Lisätietoja
jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, p. 040 560 2510
etunimi.sukunimi@evira.fi

Aihealueet: