Koloradonkuoriaisia löytyi Hämeestä

15.7.2011

<p>Tämän kesän ensimmäinen koloradonkuoriaisen esiintymä perunakasvustosta löytyi torstaina 14.7. Hämeestä Sysmän kunnasta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sai tiedon esiintymästä Hämeen ELY-keskuksesta, jonne viljelijä otti yhteyttä heti kuoriaiset havaittuaan. Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu ja mahdollisten havaintojen ilmoittaminen on juuri nyt ensiarvoisen tärkeää.</p>

Varhaisperunan viljelijä havaitsi pellossaan yhden aikuisen kuoriaisen ja kolme lukuisien toukkien muodostamaa pesäkettä, joissa oli sekä pieniä että jo lähes täysikasvuisia toukkia. Näin ollen aikuinen lisääntymiskykyinen kuoriainen on ollut pellossa jo pari viikkoa. Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, mistä kuoriainen on peltoon tullut.

Eviran tarkastajat aloittivat kuoriaisen torjuntatoimet viljelmällä jo eilen illalla. Evira kehottaa erityisesti Hämeen seudun perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan huolellisesti viljelmiään koloradonkuoriaisen varalta. Mahdollisista havainnoista ja epäilyistä tulee ilmoittaa alla olevaan päivystysnumeroon.

Koloradonkuoriaisia voi vielä levitä etelän ja kaakon suunnalta tulevien myrskytuulten ja ukkosrintamien mukana Suomeen. Ilmavirtausten lisäksi niitä voi satunnaisesti kulkeutua maahamme liikennevälineiden mukana. Riski kuoriaisen leviämisestä on suurin Etelä- ja Kaakkois-Suomessa.

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä sekä aikuisia koloradonkuoriaisia että kuoriaisen munia ja toukkia. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, pään takaosa on väriltään oranssi ja siinä on mustia pilkkuja. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla.

Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja niiden toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muusta kasvustosta. Perunakasvustossa voi esiintyä myös muita kasvien lehtiä syöviä hyönteisiä, mutta niiden aiheuttama vioitus ei ole samaa suuruusluokkaa kuin koloradonkuoriaisen aiheuttama.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunantuhoojista. Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira kehottaa kaikkia havaitsijoita ottamaan välittömästi yhteyttä koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusten päivystysnumeroon esiintymisen varmistamiseksi. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta Eviran internetsivuilta:
www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, puh. 02077 25040, 040 560 2510

Aihealueet: