Koloradonkuoriaisia löytyi lisää kahdelta kotitarveviljelmältä

4.7.2013

<p>Heinäkuun ensimmäisellä viikolla löytyi kaksi uutta koloradonkuoriaisesiintymää Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Ensimmäiset koloradonkuoriaiset havaittiin kesäkuun alussa. Kaikki löydökset ovat kotitarveviljelijöiden havaitsemia ja ilmoittamia.</p>

Kesän löydökset sijaitsevat Taipalsaarella, Savitaipaleella ja Hirvensalmella. Toinen uusista esiintymistä on samalla paikalla talvehtinut pesäke, jota ei viime vuoden perunakasvustosta ole havaittu. Toinen on yksittäisen aikuisen kuoriaisen ja sen toukkavaiheessa olevien jälkeläisten muodostama pesäke.

Löydösten perusteella on syytä epäillä, että vuosien 2011 ja 2012 esiintymisalueilta voi edelleen löytyä uusia talvehtineita pesäkkeitä. Toisaalta on täysin mahdollista, että uusia aikuisia kuoriaisia on kulkeutunut jo kesäkuun alun lämpimien kaakkoisvirtausten mukana Suomeen.

Ilmoita havainnoista heti päivystysnumeroon

Perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden omatoiminen kuoriaisten tarkkailu perunakasvustoista etenkin vuosien 2011 ja 2012 löydösalueilla koko eteläisessä Suomessa on nyt erityisen tärkeää. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa soittamaan heti kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä havaintoilmoitusnumeroon.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (varmimmin klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten suorittamien torjuntatoimien onnistumista.

Tunnista aikuinen kuoriainen ja toukka

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia, munaryhmiä ja toukkia. Aikuisen noin senttimetrin mittaisen kuoriaisen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Aikuinen naaras munii koko kesän. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Munista kehittyy nopeasti tummahkoja, aluksi 1-2 millimetrin mittaisia toukkia, jotka kehittyvät muutamassa päivässä hieman yli senttimetrin mittaisiksi ja muuttuvat oranssinpunertaviksi. Toukan keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä.

Torjunnan kannalta on tärkeää, että esiintymä havaittaisiin mahdollisimman aikaisin, ennen kuin toukat riittävästi ruokailtuaan kaivautuvat maahan koteloitumaan.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helpommin havaittavia pesäkkeitä.

Lisää aiheesta:
Vuosien 2011-2013 esiintymäkartta, kuvia koloradonkuoriaisesta sekä ohjeita tarkkailuun ja toimenpiteisiin löydät Eviran internetsivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607

Aihealueet: