Koloradonkuoriaisia odotetaan löytyvän lisää

24.8.2011

<p>Kaikkien perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden aktiivisella koloradonkuoriaistarkkailulla on nyt erittäin suuri merkitys. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää ilmoittamaan kuoriaisepäilyistä ja -havainnoista alla olevaan päivystysnumeroon. Erityisesti kannattaa etsiä aikuisia kuoriaisia, toukkia ja niiden syöntijälkiä perunakasvustoista. Myös nostetuilla alueilla olevat jättövarret kannattaa tarkastaa.</p>

Oletettavaa on, että kuoriaisesiintymiä on löydösalueilla tähän mennessä havaittuja enemmän. Osa uuden sukupolven aikuisista kuoriaisista on jo kaivautumassa maahan talvehtimaan. Kuoriaisia voidaan löytää vielä perunan nostovaiheessa kasvustosta tai nostokoneen käsivalintamatolta tai jo nostetuilta pelloilta perunan jättövarsista. Uusien kuoriaislöydösten paikantaminen vielä tänä syksynä on erityisen tärkeää torjuntatyön jatkon kannalta. Kaikkien perunanviljelijöiden havainnoilla on nyt erittäin suuri merkitys.

Perunakasvustoista on löytynyt kesän aikana 34 koloradonkuoriaisesiintymää. Ensimmäinen varmistettu havainto tehtiin Kirkkonummella Porkkalan saaristossa 27. kesäkuuta. Heinäkuun puolesta välistä alkaen löydöksiä on tullut tasaiseen tahtiin. Perunakasvustoissa löytyneistä kuoriaisesiintymistä 18 on Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen muodostamalla alueella, 10 Kaakonkulmalla, 4 Sysmä-Joutsa-Pertunmaa -alueella, yksi Ruovedellä ja yksi Isojoella. Kaikissa löydöskohteissa on tehty tarpeelliset torjuntatoimenpiteet.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin 1 cm:n pituinen kuperaselkäinen kovakuoriainen. Sen selässä on keltaisella pohjalla kymmenen mustaa pitkittäistä raitaa. Toukat ovat noin 1 cm:n pituisia, kelta‐punertavia ja niiden kyljissä on kaksi riviä mustia pisteitä. Tunnistusohjeita löytyy Eviran internetsivuilta alla olevasta linkistä.

Torjunta Eviran johdolla

Koloradonkuoriaisten torjunta tehdään Eviran toimesta tai Eviran valvonnassa. Omatoimista torjuntaa ilman Eviran ohjausta ei pidä tehdä, koska se vaikeuttaa torjuntaa jatkossa. Tärkeintä onkin tehdä välittömästi havaintoilmoitus ja odottaa tarkastajan saapumista paikalle.

Pesäke kannattaa merkitä perunakasvustoon tai -peltoon, jotta se löytyy helposti uudestaan. Torjunta ei vaikuta perunasadon käyttöön torjunta-ainekäsittelyyn liittyvän varoajan jälkeen eikä löydös aiheuta viljelyrajoitusta. Torjunnasta ei aiheudu viljelijälle kustannuksia ja mahdolliset muut kustannukset kuuluvat kasvinterveyskorvausten piiriin.

Ilmoitukset havainnoista ja epäilyistä Eviran päivystysnumeroon: 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Lisätietoja: Ylitarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 02077 25047, 040 704 9607

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä esiintymistilanteesta:
www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Aihealueet: