Koloradonkuoriaisia tarkkailtava edelleen

22.8.2014

<p>Ammatti- ja kotitarveviljelijöiden aktiivinen koloradonkuoriaistarkkailu on syksyllä erittäin tärkeää. Erityisesti kannattaa etsiä aikuisia kuoriaisia, toukkia ja niiden syöntijälkiä perunakasvustoista. Myös nostetuilla alueilla olevat jättövarret kannattaa tarkastaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää ilmoittamaan kuoriaisepäilyistä ja -havainnoista päivystysnumeroon.&nbsp;</p>

Kuoriaisia voi vielä löytää perunan nostovaiheessa kasvustosta, nostokoneen käsivalintamatolta tai jo nostetuilta pelloilta perunan jättövarsista.

”Oletettavaa on, että kuoriaisesiintymiä on tähän mennessä havaittua enemmän. Osa uuden sukupolven aikuisista kuoriaisista on jo kaivautumassa maahan talvehtimaan. Uusien kuoriaislöydösten paikantaminen vielä tänä syksynä on erityisen tärkeää torjuntatyön jatkon kannalta”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta.

Kotitarve- ja ammattiviljelijöiden havaintoilmoitukset

Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä
päivystysnumeroon: 040 801 4407 (varmimmin klo 9 - 20, myös viikonloppuisin).

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten torjuntatoimien onnistumista.

Kesän löydökset Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa

Elokuun 22. päivään mennessä on löytynyt 30 koloradonkuoriaisesiintymää. Kesän löydökset ovat kaikki olleet kaakkoisesta Suomesta Keski-Suomeen ulottuvalla alueella.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin 1 cm:n pituinen kuperaselkäinen kovakuoriainen. Sen selässä on keltaisella pohjalla kymmenen mustaa pitkittäistä raitaa. Toukat ovat noin 1 cm:n pituisia, kelta‐punertavia ja niiden kyljissä on kaksi riviä mustia pisteitä.

Lue lisää:
Tietoa koloradonkuoriaisten tarkkailusta, toimenpiteistä sekä esiintymäpaikoista   

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607

 

Aihealueet: