Koloradonkuoriaisia voi kulkeutua Suomeen ukkosmyrskyjen mukana

26.6.2008

<div>Viime viikkojen s&auml;&auml; ei ole ollut suotuisa koloradonkuoriaisen levi&auml;miselle. Koloradonkuoriaisten levi&auml;misriski ilmavirtausten mukana Suomeen on kuitenkin suuri. </div>

Koloradonkuoriaisia esiintyy Baltiassa ja Venäjällä, joten erityisesti idän ja kaakon suunnalta tulevat ilmavirtaukset ja ukkosrintamat lisäävät niiden kulkeutumisriskiä Suomeen. Ilmavirtausten lisäksi kuoriaiset voivat kulkeutua auto- ja junaliikenteen mukana idästä. Valtateiden ja junaratojen lähellä olevia perunapeltoja kannattaa tarkkailla.

Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä on suurin Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa, mutta ukkosmyrskyjen mukana kuoriaisia voi kulkeutua myös muualle Suomeen. Tänä kesänä niitä ei ole vielä löydetty. Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat aloittavat tarkastukset heinäkuun alkupuolella ja ne aloitetaan paikoista, joista kuoriaisia löydettiin viime- ja edellisvuonna. Viime vuonna esiintymiä oli kaksi: Parikkalassa ja Sipoossa.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 020 77 25047
Ylitarkastaja  Paula Lilja, Evira, puh. 020 77 25043

 

Aihealueet: