Koloradonkuoriaisia voi löytyä vielä

30.8.2012

<p>Kaikkien perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöiden aktiivisella koloradonkuoriaistarkkailulla on nyt erittäin suuri merkitys. Osa uuden sukupolven aikuisista kuoriaisista on jo kaivautumassa maahan talvehtimaan. Kuoriaisia voidaan löytää vielä perunan nostovaiheessa kasvustosta, nostokoneen käsivalintamatolta tai pellolle jäävistä perunan varsista.</p>

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pyytää edelleen ilmoittamaan kuoriaisepäilyistä ja -havainnoista alla olevaan päivystysnumeroon. Erityisesti kannattaa etsiä aikuisia kuoriaisia. Myös nostetuilla alueilla olevat perunan jättövarret sekä viimevuotisten perunamaiden ylivuotiset perunakasvit kannattaa tarkastaa.

Perunakasvustoista on löytynyt kesän aikana 10 koloradonkuoriaisesiintymää. Kaikki löydökset ovat viimevuotisten löydösten lähialueilla. Eniten löydöksiä on Uudellamaalla, viimeisin 25.8. Askolassa. Viimevuotiset löydökset mukaan lukien seurannassa on 46 kohdetta.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin 1 cm:n pituinen kuperaselkäinen kovakuoriainen. Sen selässä on keltaisella pohjalla kymmenen mustaa pitkittäistä raitaa. Toukat ovat noin 1 cm:n pituisia, kelta?punertavia ja niiden kyljissä on kaksi riviä mustia pisteitä. Tunnistusohjeita löytyy Eviran internetsivuilta alla olevasta linkistä.

Koloradonkuoriaisten torjunta tehdään Eviran toimesta tai Eviran valvonnassa. Tärkeintä onkin tehdä välittömästi havaintoilmoitus ja odottaa tarkastajan saapumista paikalle. Pesäke kannattaa merkitä perunakasvustoon tai -peltoon, jotta se löytyy helposti uudestaan.

Ilmoitukset havainnoista ja epäilyistä Eviran päivystysnumeroon: 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Evira kiittää tähän asti saaduista ilmoituksista. Niiden avulla koloradonkuoriaiset päästään torjumaan esiintymän alkuvaiheessa.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, Evira, puh. 040 560 2510

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta sekä esiintymistilanteesta:
www.evira.fi/koloradonkuoriainen


Aihealueet: