Koloradonkuoriaisista ei havaintoja

30.7.2009

<p>Tänä vuonna koloradonkuoriaisesta ei ole tehty yhtään havaintoa. Kuoriaisten laaja leviämisriski ilmavirtojen mukana on ohi, koska nyt on kuoriaisten toukkavaihe eikä Suomen lähialueiden perunakasvustoissa juurikaan ole aikuisia kuoriaisia.</p>

Kesän aikana on kuitenkin ollut satunnaisia kaakkoisia ilmavirtauksia, jolloin yksittäisiä kuoriaisia on voinut kulkeutua maahamme. Erityisesti Kaakkois-Suomen peruna- ja palstaviljelijöiden kannattaa tarkkailla perunakasvustoja elokuun aikana. Toukkavaiheen esiintymä on helpoimmin havaittavissa, sillä ne esiintyvät yleensä muutaman neliömetrin alalla kymmenien yksilöiden pesäkkeinä.

Koloradonkuoriaistoukan tunnistaminen

Toukat syövät perunan lehtiä reikäisiksi ja repaleisiksi. Toukka on täysikasvuisena noin 1 cm:n mittainen ja väriltään oranssi, molemmissa kyljissä on kaksi riviä mustia pisteitä. Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen ja sen selässä on keltaisella pohjalla kymmenen mustaa pitkittäisjuovaa.

Lisätietoa koloradonkuoriaisesta Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Koloradonkuoriaishavainnoista on heti ilmoitettava

Koloradonkuoriaishavainnoista ja -epäilyistä pitää viipymättä ilmoittaa Eviran tai alueen
TE-keskuksen kasvintarkastajalle, joka varmistaa havainnon ja antaa ohjeita jatkotoimenpiteisiin. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).
Evira antaa seuraavan koloradonkuoriaistiedotteen 13.8.2009, ellei aikaisemmin ilmene erityistä tarvetta.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Atro Virtanen, Evira, p. 020 77 25047
Jaostopäällikkö Olli Elfving, Evira, p. 02077 25150

 

Aihealueet: