Koloradonkuoriaisista ei toistaiseksi havaintoja Suomessa

28.7.2010

<p>Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tietoon ei ole vielä tullut yhtään havaintoa koloradonkuoriaisesta. Eviran ja ELY-keskusten tarkastajat tekevät parhaillaan tarkastuksia Etelä- ja Itä-Suomen perunapelloilla. Perunanviljelijöiden ja kotipuutarhureiden omatoiminen koloradonkuoriaisten tarkkailu on tärkeää ja mahdollisista havainnoista on nopeasti ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaisille.</p>

Perunan vaarallisimpana tuholaisena pidettyä koloradonkuoriaista ei ole tänä kesänä havaittu Suomesta. Koloradonkuoriaisia on Suomessa esiintynyt viimeksi vuonna 2007. Baltiassa ja Venäjällä kuoriaista sen sijaan esiintyy yleisesti, joten sen leviämisriski Suomeen on edelleen suuri.

Lämpimät säät nopeuttavat koloradonkuoriaisen kehitystä. Perunakasvustosta voikin tähän aikaan löytyä reikäisiä tai pahoin syötyjä lehtiä. Tällaisia syöntipesäkkeitä tarkastelemalla voi löytyä sekä aikuisia kuoriaisia että niiden erikokoisia toukkia. Varsinkin toukat syövät runsaasti lehtiä, jolloin perunat voivat paikoittain olla täysin lehdettömiä.

Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa, etuselkä on väriltään oranssi ja siinä on mustia pilkkuja. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset kelta-oranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla.

Vastakuoriutunut toukka on noin 1–2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssin-punertavaksi. Pää on musta ja alhaalla kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Evira pyytää kaikkia perunan ammatti- ja kotitarveviljelijöitä tarkkailemaan perunakasvustojaan. Epäiltäessä koloradonkuoriaisia on välittömästi otettava yhteyttä Eviran havaintoilmoitusten päivystysnumeroon esiintymisen varmistamiseksi. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja ELY-keskusten kasvintarkastajat.

Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Yhteystiedot sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internetsivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Evira tiedottaa asiasta seuraavan kerran, mikäli koloradonkuoriaisia havaitaan.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen 040 560 2510

 

Aihealueet: