Koloradonkuoriaistarkastukset on aloitettu

13.7.2006

<div>Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat ovat aloittaneet koloradonkuoriaistarkatukset. Tarkastuksia on tehty paikoissa, joista on löydetty koloradonkuoriaisia vuosina 2004 ja 2005. Näitä paikkoja on Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-Savossa. Lisäksi on tehty tarkastuksia havaintoilmoitusten perusteella sekä tarkastettu kiinteitä havaintopaikkoja, joilla tarkastus tehdään vuosittain. Yhteensä on tehty noin 30 tarkastusta.</div>

Yhtään havaintoa koloradonkuoriaisesta ei ole tehty. Kaikki ilmoitetut kuoriaishavainnot ovat osoittautuneet leppäpirkon toukiksi tai koteloiksi.

Perunapeltoja on syytä tarkkailla koloradonkuoriaisen varalta, sillä nyt on mahdollista löytää kuoriaisen toukkapesäkkeitä. Toukkapesäkkeissä toukat ovat syöneet perunanlehtiä ja lehdillä on toukkia ja niiden tummia ulostekasoja. Koloradonkuoriaisen toukka on kirkkaan oranssi, ja sen kyljissä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täyteen kokoonsa kasvaneet toukat ovat noin sentin mittaisia.

Maanantaina erityisesti Pohjois-Savossa riehunut myrsky ei todennäköisesti tuonut mukanaan koloradonkuoriaisia, sillä myrsky tuli lounaasta. Pieni mahdollisuus koloradonkuoriaisen leviämiseen myrskyn mukana on olemassa itärajalla lähellä Karjalankannasta, jossa paikalliset ilmavirtaukset ovat voineet levittää kuoriaisia.

Koloradonkuoriaishavainnoista ja epäilyistä pitää heti ilmoittaa Evira/kasvintarkastukseen tai TE-keskuksen kasvintarkastajalle.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja
Paula Lilja, puh. 020 77 25043
Olli Elfving, puh. 020 77 25048

Kasvinsuojeluyksikkö, kasvintarkastus

 

Aihealueet: