Koloradonkuoriaisten aika alkamassa

6.7.2011

<p>Suomessa talvehtineita koloradonkuoriaisia ei tiedetä olevan. Viime vuosina Suomen lähialueilla kuoriaisten esiintymät eivät ole olleet erityisen suuria. Kuoriaisia voi kuitenkin ilmavirtojen mukana kulkeutua kaukaakin. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira seuraa ilmavirtojen kehittymistä ja kohdentaa tarkastuksia sen mukaan. Kansalaisten aktiivisuus kuoriaisten tarkkailussa ja havaintojen ilmoittamisessa on tärkeää.</p>

Suomessa koloradonkuoriaisia ei esiinny pysyvästi. Baltiassa ja Venäjällä kuoriaisia esiintyy yleisesti, joten erityisesti idän ja kaakon suunnalta tulevat ilmavirtaukset ja ukkosrintamat lisäävät niiden kulkeutumisriskiä Suomeen. Ilmavirtausten lisäksi kuoriaiset voivat kulkeutua auto- ja junaliikenteen tai laivojen mukana. Tänä kesänä on tehty yksi havainto yksittäisestä kuoriaisesta pienessä saaressa Porkkalanniemen edustalla.

Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä on suurin Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa, mutta ukkosmyrskyjen mukana kuoriaisia voi kulkeutua myös muualle Suomeen.

Aikuisina maahan kaivautuneina talvehtineet koloradonkuoriaiset heräävät talvihorroksesta, kun maan lämpötila nousee yli 15 asteen. Tämä tapahtuu yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa, mutta kesäkuun poikkeuksellinen helleaalto on varmasti nopeuttanut kehitystä.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa ja etuselkä on mustapilkkuinen oranssi. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukkien väri on oranssi ja molemmissa kyljissä on mustia pilkkuja kahdessa rivissä. Toukkia ei vielä alkukesästä esiinny.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunanlehdet reikäisiksi, myöhemmin lehdet lähes kokonaan, jolloin ne on helppo havaita. Kotipuutarhassa esiintyy paljon muita kasvien lehtiä syöviä yleisiä hyönteisiä. Koloradonkuoriaiset syövät ainoastaan perunaa tai muita koisokasveja.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Havaintoilmoitusten puhelinnumero on 040 801 4407 (klo 9-20, myös viikonloppuisin).

Mikäli erityistä tarvetta ei aiemmin ilmene, Evira antaa seuraavan koloradonkuoriaistiedotteen 20.7.2011.

Lisätietoja:
Jaostopäällikkö Raija Valtonen, puh. 02077 25040, 040 560 2510

Aihealueet: