Koloradonkuoriaisten kulkeutumisriski Suomeen on nyt suuri

21.6.2007

<div>Riski koloradonkuoriaisten leviämiselle ilmavirtausten mukana Suomeen on juuri nyt suurimmillaan. Aikaisempien vuosien kokemuksen perusteella on todettu, että koloradonkuoriaisten leviämismahdollisuus on suurin juhannuksen tienoilla, yleensä juhannuksen jälkeisten viikkojen aikana. Koloradonkuoriaisia esiintyy Baltiassa ja Venäjällä, joten erityisesti idän ja kaakon suunnalta tulevat ilmavirtaukset ja ukkosrintamat lisäävät koloradonkuoriaisten kulkeutumisen riskiä Suomeen.</div>

Koloradonkuoriaiset eivät ole hyviä lentäjiä, joten ne tarvitset apua kulkeutumiseensa. Ne avaavat peitinsiipensä ja heittäytyvät tuulten kuljetettavaksi etsiessään uusia asuinpaikkoja. Toinen mahdollinen kuoriaisten kulkeutumisväylä on auto- ja junaliikenne idästä. Valtateiden ja junaradan läheltä olevilta perunapelloilta on mahdollista löytää yksittäisiä kuoriaisia.

Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä on suurin Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa, mutta ukkosmyrskyjen mukana kuoriaisia voi kulkeutua myös muualle Suomeen. Tänä vuonna vallitsevat ilmavirtaukset ovat olleet pääosin lännestä, mutta viime viikonlopulla Baltian yli kulki voimakas ukkosmyrsky, jonka reuna kulki Etelä-Suomen yli. On mahdollista, että kuoriaisia kulkeutui tämän myrskyrintaman mukana myös Suomeen.

Tänä kesänä ei ole vielä tehty havaintoja koloradonkuoriaisesta. Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat aloittivat koloradonkuoriaistarkastukset tällä viikolla. Tarkastukset aloitettiin paikoista, joista löydettiin koloradonkuoriaisia viime vuonna. Esiintymiä oli yhteensä viisi: Parikkalassa, Kesälahdella ja Sipoossa. Myöhemmin tarkastetaan myös muita perunaviljelmiä.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen

Lisätietoja:

Vanhempi tarkastaja Olli Elfving, Evira, puh. 020 77 25048

etunimi.sukunimiat-merkki.gifevira.fi

Aihealueet: