Koloradonkuoriaisten kuoriutuminen on alkanut

10.8.2006

<div>Ensimmäinen tänä kesänä kehittynyt aikuinen koloradonkuoriainen löydettiin Parikkalasta Eviran tarkastuspartion tarkastuksessa 7.8.2006. Aikuinen kuoriainen oli noussut maasta ja aloittanut talvehtimisruokailun aiemmin todetun toukkapesäkkeen kohdalla. Tältä esiintymäpaikalta on aiemmin löydetty kuoriaisen toukkia ja koteloita.</div>

Aina, kun löydetään koteloita, aikuisten kuoriaisten kehittymiseen varaudutaan ja esiintymäpaikalla tehdään säännöllisesti tarkastuksia. Näiden tarkastusten perusteella kuoriaisen kehitysajaksi munasta aikuiseksi on voitu laskea noin 42 vuorokautta.

Tällaisen lämpimän kesän aikana koloradonkuoriaisen kehitys on nopeaa, joten on syytä pelätä, että talvehtimiskykyisiä uuden sukupolven kuoriaisia ehtii kehittyä muuallakin. Kuoriutuneet aikuiset koloradonkuoriaiset pitäisi löytää perunakasvustosta ennen kuin nämä kaivautuvat takaisin maahan talvehtimaan. Kotelovaiheessa koloradonkuoriaisia on vaikea löytää, mutta aikuiset kuoriaiset ovat havaittavissa perunanlehdillä. Varsinkin lämpiminä ja aurinkoisina päivinä kuoriaiset hakeutuvat perunakasvuston yläosiin lämmittelemään.

Koko viikon on vallinnut itäinen ilmavirtaus, jonka mukana on voinut kulkeutua yksittäisiä uuden sukupolven kuoriaisia Venäjän puolelta, erityisesti Laatokan pohjoispuolitse Pohjois-Karjalaan, mutta myös Viipurin seudulta Etelä-Karjalan alueelle. Kesäsukupolven kulkeutumisriski ei kuitenkaan ole kovin suuri, koska kuoriaiset jäävät paikoilleen mikäli kuoriutumispaikassa on riittävästi ravintoa.

Koloradonkuoriaisen tarkastukset ovat painottuneet havaintoilmoitusten varmistamiseen ja aiemmin todettujen esiintymien (Parikkala ja Kesälahti) valvontoihin kuoriutuvien aikuisten varalta. Lisäksi vuosien 2004 ja 2005 esiintymäpaikat on tarkastettu eikä näistä ole löydetty kuoriaisia. Tämä osoittaa torjuntatoimenpiteiden tehonneen hyvin.

Kuoriaisten tarkkailua on jatkettava perunan sadonkorjuuseen asti. Niin ammatti- kuin kotitarveperunanviljelijöidenkin aktiivisuus koloradonkuoriaisten löytämiseksi on hyvin tärkeää. Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä kuvia ja tietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Yleinen havaintoilmoitusten päivystyspuhelin on 0400 442 209.

Lisätietoja:

Vanhempi tarkastaja Olli Elfving, Evira, puh. 020 77 25048 ja 0400 808 522
Vanhempi tarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 020 77 25047 ja 040 7049607

 

 

Aihealueet: