Koloradonkuoriaisten tarkkailu alkamassa

1.7.2009

<p>Suomessa talvehtineita koloradonkuoriaisia ei tiettävästi ole. Suomen lähialueilla kuoriaisten esiintymät viime vuosina eivät ole olleet erityisen suuria, joten suurta invaasioriskiä ei tällä hetkellä näyttäisi olevan. Evira seuraa ilmavirtojen kehittymistä ja kohdentaa tarkastuksia sen mukaan. Kansalaisten aktiivisuus kuoriaisten tarkkailussa ja havaintojen ilmoittamisessa on tärkeää.</p>

Lähimmät pysyvät koloradonkuoriaisen esiintymisalueet ovat Venäjällä Laatokan etelä- ja itäpuolella. Aikuisina maahan kaivautuneina talvehtineet koloradonkuoriaiset heräävät talvihorroksesta, kun maan lämpötila nousee yli 15 asteen. Tämä tapahtuu yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa.

Suomessa koloradonkuoriaisia ei esiinny pysyvästi. Baltiassa ja Venäjällä kuoriaisia esiintyy yleisesti, joten erityisesti idän ja kaakon suunnalta tulevat ilmavirtaukset ja ukkosrintamat lisäävät niiden kulkeutumisriskiä Suomeen. Ilmavirtausten lisäksi kuoriaiset voivat kulkeutua auto- ja junaliikenteen mukana idästä. Riski koloradonkuoriaisen leviämisestä on suurin Etelä-Karjalassa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa, mutta ukkosmyrskyjen mukana kuoriaisia voi kulkeutua myös muualle Suomeen. Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat aloittavat tarkastukset heinäkuun puolen välin aikaan.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa ja etuselkä on mustapilkkuinen oranssi. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukkien väri on oranssi ja molemmissa kyljissä on mustia pilkkuja kahdessa rivissä. Toukkia ei vielä alkukesästä esiinny.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin, myöhemmin lehdet kokonaan, jolloin ne on helppo havaita. Kotipuutarhassa esiintyy paljon muita kasvien lehtiä syöviä yleisiä hyönteisiä. Koloradonkuoriaiset syövät ainoastaan perunaa tai muita koisokasveja.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunantuhoojista. Sen tuhovoima perustuu kuoriaisten suureen määrään ja nopeaan lisääntymiseen. Suomessa koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, jonka leviäminen on pystytty toistaiseksi estämään. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat kasvinsuojeluviranomaiset eli Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Mikäli erityistä tarvetta ei ilmene, Evira antaa seuraavan koloradonkuoriaistiedotteen 16.7.2009.

Lisätietoja:
Tarkastaja Esko Viikari, puh. 02077 25151
Ylitarkastaja Olli Elfving, puh. 02077 25150

 

Aihealueet: