Koloradonkuoriaisten tarkkailu alkamassa

19.6.2008

<div>Alkukes&auml;n viile&auml; s&auml;&auml; mahdollisesti hidastuttaa talvehtineiden koloradonkuoriaisten kehityst&auml;. Viime vuoden s&auml;&auml; Suomen l&auml;hialueilla ei my&ouml;sk&auml;&auml;n ole ollut erityisen suotuisa kuoriaisen kehitykselle, joten suurta invaasioriski&auml; ei t&auml;ll&auml; hetkell&auml; n&auml;ytt&auml;isi olevan.</div>

Lähimmät pysyvät koloradonkuoriaisen esiintymisalueet ovat Venäjällä Laatokan etelä- ja pohjoispuolella. Yksittäisiä talvehtineita kuoriaisia voi esiintyä Suomessa lähinnä itärajan tuntumassa. Aikuisina maahan kaivautuneina talvehtineet koloradonkuoriaiset heräävät talvihorroksesta, kun maan lämpötila nousee yli 15 asteen. Tämä tapahtuu yleensä kesä-heinäkuun vaihteessa.

Yksittäisten kuoriaisten löytäminen on vaikeaa, mutta talvehtineessa esiintymässä aikuisia kuoriaisia voi olla useita kymmeniä. Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin, myöhemmin lehdet kokonaan. Tällöin paikka on tutkittava tarkkaan aikuisten koloradonkuoriaisten tai munaryhmien löytämiseksi. Koloradonkuoriaiset syövät ainoastaan perunaa tai muita koisokasveja. Kotipuutarhassa esiintyy paljon muita kasvien lehtiä syöviä yleisiä hyönteisiä.

Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa ja etuselkä on mustapilkkuinen oranssi. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukkien väri on oranssi ja molemmissa kyljissä on mustia pilkkuja kahdessa rivissä. Toukkia ei vielä alkukesästä esiinny.

Koloradonkuoriainen on yksi maailman pahimmista perunantuhoojista. Sen tuhovoima perustuu kuoriaisten suureen määrään ja nopeaan lisääntymiseen. Suomessa koloradonkuoriainen on karanteenituhooja, jonka leviäminen on pystytty toistaiseksi estämään. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat kasvinsuojeluviranomaiset eli Eviran ja TE-keskusten kasvintarkastajat.

Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Atro Virtanen, puh. 020 77 25047
Ylitarkastaja  Salla Hannunen, puh. 020 77 25072

 

 

 

Aihealueet: