Koloradonkuoriaisten tarkkailu nyt tärkeää

18.7.2014

<p>Koloradonkuoriaisia on heinäkuun puoliväliin 2014 mennessä löytynyt yhteensä kuudesta paikasta Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta. Maassa talvehtineet aikuiset kuoriaiset tai ilmavirtausten mukana Suomeen levinneet uudet kuoriaiset ovat nyt siirtyneet perunakasvustoihin syömään ja lisääntymään. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira korostaa, että kaikkien perunanviljelijöiden pitää nyt omatoimisesti tarkkailla perunakasvustoja.</p>

Kesän 2014 kaikki löydökset ovat kaakkoisesta Suomesta Imatran, Lappeenrannan, Ruokolahden ja Puumalan kunnista. Kahdessa näistä kohteista esiintyi kuoriaisia jo viime kesänä. Neljässä uudessa kohteessa on havaittu vain yksi tai muutama aikuinen kuoriainen. On todennäköistä, että kaakkoisvirtausten mukana Suomeen on kulkeutunut uusia kuoriaisia.

”Kuoriaiset pystyvät talvehtimaan Suomessa. Siksi viranomaiset tarkastavat kuoriaisten esiintymispaikat useana vuotena torjunnan jälkeenkin”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta.

Talvehtineiden koloradonkuoriaisten esiintymispaikoilla on ollut kaikkia kuoriaisen kehitysvaiheita eli munia, toukkia ja aikuisia. Tässä vaiheessa kuoriaiset on melko helppo havaita perunakasvustoista, koska kasvustot ovat tasaisen vihreitä. Perunakasvustojen tarkkailu on nyt hyvin tärkeää, jotta kaikki kuoriaiset saadaan hävitetyiksi.

Kotitarve- ja ammattiviljelijöiden havaintoilmoitukset

Evira kehottaa soittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä
päivystysnumeroon,  joka on  040 801 4407 (varmimmin klo 9 - 20, myös viikonloppuisin).

Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa viranomaisten torjuntatoimien onnistumista.

Tunnista aikuinen kuoriainen ja toukka

Aikuinen kuoriainen on noin senttimetrin mittainen ja sen keltaisessa selässä on kymmenen mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen toukat ovat noin senttimetrin mittaisia ja kuperaselkäisiä. Toukat ovat väriltään oranssinpunertavia ja niiden keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pisteitä. Toukan pää on musta. Toukat liikkuvat ja syövät perunan lehtiä koko ajan.

Aikuiset kuoriaiset ja toukat syövät aluksi perunan lehdet reikäisiksi. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon helpommin havaittavia pesäkkeitä.

Lisätietoa ja kuvia koloradonkuoriaisesta ja esiintymäpaikoista sekä ohjeita tarkkailuun ja toimenpiteisiin: www.evira.fi/koloradonkuoriainen.

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607

 

Aihealueet: