Koloradonkuoriaisten tarkkailu on tärkeää ennakoivaa torjuntatyötä

3.7.2008

<div>Koloradonkuoriaisesta ei ole tänä vuonna tehty havaintoja Suomessa, mutta sen leviämisriski on etelä- ja kaakkoisilmavirtausten mukana nyt suuri. Perunamaiden omatoiminen tarkkailu on nyt tärkeää, sillä koloradonkuoriaisen torjunta onnistuu varmimmin, kun esiintymät löydetään mahdollisimman aikaisin.</div>

Koloradonkuoriaisia on aiempina vuosina löydetty Etelä- ja Pohjois-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Uudeltamaalta. Erityisesti näillä alueilla perunapeltoja on syytä tarkkailla säännöllisesti.

Heinäkuussa perunapelloilta voi löytyä aikuisia koloradonkuoriaisia, munaryhmiä ja toukkapesäkkeitäkin. Aikuinen koloradonkuoriainen on noin sentin pituinen. Keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaiset munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla. Toukkien väri on oranssi ja molemmissa kyljissä on mustia pilkkuja kahdessa rivissä.

Koloradonkuoriainen on vaarallinen kasvintuhooja, jonka löytymisestä tai epäilystä on ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaiselle. Yhteystiedot havaintoilmoitusten tekemiseksi sekä lisätietoa koloradonkuoriaisesta löydät Eviran internet-sivuilta: www.evira.fi/koloradonkuoriainen. Havaintoilmoitusten päivystysnumero on 040 801 4407 (klo 9-20).

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Atro Virtanen, Evira, puh. 020 77 25047
Ylitarkastaja Paula Lilja, Evira, puh. 020 77 25043


Aihealueet: