Korvasienten myyntipisteessä oltava esillä varoitusmerkintä ja käsittelyohjeet

25.4.2008

<div>Tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava n&auml;kyvill&auml; m&auml;&auml;r&auml;ysten mukaisesti varoitusmerkint&auml; sienten myrkyllisyydest&auml; sek&auml; korvasienten k&auml;sittelyohjeet. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee lis&auml;ksi, ett&auml; tuoreita korvasieni&auml; myyt&auml;isiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntin&auml;, jolloin voidaan paremmin varmistaa sienten k&auml;ytt&ouml;turvallisuus. </div>

Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, jonka myynti sallitaan, vaikka käsittelemätön sieni sisältää luontaisesti gyromitriini-nimistä myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Korvasienen myrkyn vaarat voidaan kuitenkin välttää oikealla käsittelyllä, ja siksi asiasta muistutetaan vuosittain.

Muun muassa Suomessa asuvat ulkomaalaiset eivät välttämättä tiedä korvasienen myrkyllisyydestä ja sen oikeasta käsittelystä.

Mikäli korvasieniä myytäessä esillä ei ole helposti havaittavaa ohjetta korvasienten käsittelystä, valvontaviranomaiset voivat poistaa määräysten vastaiset tavaraerät myynnistä. Tuotteet voidaan toimittaa uudelleen myyntiin, kun varoitusmerkinnät on tehty. Myös kuluttajat voivat ilmoittaa vaadittujen merkintöjen puutteesta oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisille.

Evira on julkaissut kuluttajille esitteitä korvasienten käsittelyohjeista suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Esitteitä on saatavana kuntien elintarvikevalvontaviranomaisilta sekä Evirasta korvasienten myyntipaikoille ja muuta informaatiota varten.

Esitteitä voi tilata tai ladata Eviran internetsivuilta: http://www.evira.fi/portal/fi/evira/tilauspalvelu/

Esitteet ovat maksuttomia. Postikulut peritään tilaajalta postin voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Tilaamisohjeet ja tiedustelut sähköpostilla tilaukset@evira.fi tai puhelimitse puh. 020 77 25104 ja 0400 378 710.

Korvasienten käsittelyohjeet:

Keittäminen: Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista: Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Lisätietoja:
Kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset
ylitarkastaja Ulla Karlström, Evira, p. 020 77 24288

Aihealueet: