Korvasienten myyntipisteessä oltava esillä varoitusmerkintä ja käsittelyohjeet

24.4.2007

<div>Tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillä määräysten mukaisesti varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä korvasienten käsittelyohjeet. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee lisäksi, että tuoreita korvasieniä myytäisiin kuluttajille ainoastaan palvelumyyntinä, jolloin käsittelyohjeen ohella voidaan paremmin varmistaa sienten käyttöturvallisuus. </div>

Korvasieni on poikkeuksellinen elintarvike, jonka myynti sallitaan, vaikka käsittelemätön sieni sisältää luontaisesti gyromitriini-nimistä myrkkyä. Korkea gyromitriinimäärä aiheuttaa akuutin myrkytyksen. Gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet ovat myös syöpävaarallisia yhdisteitä. Korvasienen myrkyn vaarat voidaan kuitenkin välttää oikealla käsittelyllä, ja siksi asiasta muistutetaan vuosittain.

Muun muassa Suomessa asuvat ulkomaalaiset eivät välttämättä tiedä korvasienen myrkyllisyydestä ja sen oikeasta käsittelystä.

Mikäli korvasieniä myytäessä esillä ei ole helposti havaittavaa ohjetta korvasienten käsittelystä, valvontaviranomaiset voivat poistaa määräysten vastaiset tavaraerät myynnistä. Tuotteet voidaan toimittaa uudelleen myyntiin, kun varoitusmerkinnät on tehty. Myös kuluttajat voivat ilmoittaa vaadittujen merkintöjen puutteesta oman kuntansa elintarvikevalvontaviranomaisille.

Evira on julkaissut kuluttajille esitteitä korvasienten käsittelyohjeista suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ranskaksi ja venäjäksi. Esitteitä on saatavana kuntien elintarvikevalvontaviranomaisilta sekä Evirasta korvasienten myyntipaikoille ja muuta informaatiota varten.

Esitteitä voi tilata sähköpostitse Evirasta osoitteesta tilauksetat-merkki.gifevira.fi, tai puhelimitse numerosta 020 77 25104 tai 020 77 24062, faksi 020 77 24350. Tilauksen voi tehdä myös internetin kautta osoitteessa: http://www.evira.fi/portal/fi/evira/julkaisut/

Esitteet ovat maksuttomia. Yli 100 kappaleen tai yli 2 kg:n tilauksista peritään postimaksut.

Korvasienten käsittelyohjeet:

Keittäminen: Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.

Kuivaaminen: Korvasieniä voidaan säilöä kuivaamalla ne rapeiksi. Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (100 g sieniä ja 2 l vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.

Muista: Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin. Korvasienten liotus- ja keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

Lisätietoja:
Kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset
Elintarvikeylitarkastaja Anja Hallikainen, Evira, p. 020 77 24287, 050 3868 433

Aihealueet: